Home > Piets blog > Nieuwe winterse periode
Volg Piet

Piets blog

Nieuwe winterse periode

Vanuit het noordoosten is de vorst ons land weer binnen geslopen. In Groningen vroor het om 20.30 uur alweer 2.4 graden.
De vorst is zelfs al doorgedrongen tot Wijk aan Zee, waar het kwik een paar tienden onder nul is komen te liggen.

Vannacht kunnen we rekenen op flinke opklaringen en ook al behoorlijke vorst. Misschien dat het in het (noord) oosten plaatselijk al tot matige vorst komt, en daar spreken we over vanaf -5.0 graden. Een dergelijke waarde is nipt mogelijk.

We staan dan aan het begin van een nieuwe koude en winterse periode. In de nachten vriest het licht, soms matig en in het weekend gaat de deur naar strenge vorst zelfs op een kier. Overdag ligt het kwik vaak rond nul, soms – vooral in het westen – dooit het licht.

Eerst is het een hogedrukgebied boven Scandinavië die ons weer bepaald, later in de week komt een enorme bel met koude Poollucht afzakken richting west Europa.

De kans op sneeuw gaat dan toenemen en niet alleen ons land kan met een ‘vuiler’ winter te maken krijgen, ook Duitsland en Frankrijk en vooral de Britse Eilanden zullen er weer flink van langs krijgen met vorst en sneeuw!

En bij ons….misschien morgen later op de dag al een paar sneeuwbuien.
Voor de winter liefhebbers is er weer een mooie en spannende tijd aangebroken! Ook de nieuwste weerkaarten zien er uitgesproken winters uit waarbij de kou zich tot in het volgend weekend wel weet te handhaven.

Meer Blog