Home > Piets blog > Nieuwste weerkaarten – glad door sneeuw en vorst
Volg Piet

Piets blog

Nieuwste weerkaarten – glad door sneeuw en vorst

De dooiaanval van vandaag is afgeslagen. De vorst heeft ook zijn intrede weer gedaan in het zuiden van het land. In Limburg komt dichte mist voor en dat in combinatie met vorst kan gemakkelijk gladheid veroorzaken.

Verder valt er in het noordoosten deze avond nog altijd lichte tot matige sneeuw. Op sommige plaatsen  is al enkele centimeters sneeuw gevallen. Het verkeer heeft er hinder van. Ook autosnelwegen zijn daar soms spiegelglad door de sneeuwval en bevriezing.

Een volgend sneeuwgebied ligt al klaar het zuidoosten van het land binnen te trekken. Het is de grens tussen zachtere lucht ten zuiden van het front en koude vrieslucht noordelijk daarvan. Dit front blijft de komende 36 uur hangen boven ons land en zal op veel plaatsen een vers sneeuwdek gaan geven. Het verkeer zal er morgen veel overlast van ondervinden.

De nieuwste weerkaarten voor de lange termijn (na het komend weekend) ogen door de mand genomen wat minder koud dan vanochtend. Offenbach houdt het nog altijd op een zachter weertype vanaf maandag of dinsdag met toenemende kans op neerslag.

De Amerikanen laten het voorlopig erg koud blijven met een behoorlijk dominant hogedrukgebied vanaf Rusland tot over Scandinavië. Hoewel de lucht op enige hoogte wel opwarmt krijgen we dan te maken met een stralingswinter die behoorlijk wat kou op kan leveren boven een sneeuwdek.

Het ECMWF heeft de scherpste kantjes van de barre kou voor volgende week behoorlijk genuanceerd. In deze oplossing zal het kwik halverwege volgende week oplopen tot boven het vriespunt. Het Engelse UKMO laat een zeer consistent patroon zien met hogedruk vanaf Rusland tot over Scandinavië wat tot en met woensdag een matige tot strenge vorst in de nacht en ochtend zal geven.

Meer Blog