Home > Piets blog > Nieuwste weerkaarten: winter houdt aan!
Volg Piet

Piets blog

Nieuwste weerkaarten: winter houdt aan!

De nieuwste weerkaarten zien er voor winterliefhebbers mooi uit.
Depressies, gevuld met zachte lucht kunnen ons deze week niet bereiken. Maar ook na het weekend voorzien de diverse atmosfeermodellen het totale vastlopen van zachte lucht onderweg naar West Europa.

Koude lucht op het Europese continent weet zich te handhaven en de kou die zich in het weekend verscherpt, laat zich na het weekend niet verdrijven.

Van een stabiele vorstperiode zal voorlopig geen sprake zijn. Het zijn vooral depressies die ons weerbeeld bepalen. Deze zijn echter gevuld met hele koude van oorsprong Arctische lucht.
Als een dergelijke depressie ons land ook nog eens binnen komt vallen vanaf de relatief warme zee (Noordzee is in onze regio 6 tot 7 graden) dan zijn sneeuwbuien bijna een garantie.

Dit ‘vuile’ weertype zal vooral vanaf donderdag gestalte krijgen met sneeuw, regen en ijzel. Vrijdag en ook in het weekend kunnen we rekenen op regelmatig sneeuw waarbij het zowel in de nacht als overdag vriest. Overdag licht, in de nacht matig, maar de deur naar strenge vorst staat meer dan op een kleine kier. Wanneer er een sneeuwdek aanwezig is, de wind wegvalt en het opklaart zijn waarden beneden de -10 graden realistisch.

Na het weekend lijkt het er er sterk op dat deze kou zich niet laat verdrijven maar weet te handhaven. Ook dan blijft de kans op sneeuwbuien aanwezig. Zou de (zachte) Kerstdepressie dit jaar dan uitblijven?

Meer Blog