Home > Piets blog > Nog circa 10.000 ton zout over
Volg Piet

Piets blog

Nog circa 10.000 ton zout over

Rijkswaterstaat heeft ongeveer 10.000 ton strooizout in voorraad. ,,De afgelopen dagen was het vrij rustig winterweer en zijn er weer wat leveringen geweest.

Maar het afgelopen etmaal is er weer volop gestrooid”, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag weten. De dienst bevoorraadt regionale zoutloketten, die Rijkswaterstaat begin januari opende, voorlopig niet. ,,Daar wachten we mee tot we zelf meer balans hebben in de aan- en afvoer van zout”, aldus de woordvoerder. Dat betekent overigens niet dat de regio’s zonder zout zitten.

Provincies, zoals Groningen, passen hun strooibeleid aan. Dat houdt in: er wordt overal gestrooid, maar het gebeurt wel efficiënter en minder vaak op dezelfde plek. In de haven van Moerdijk is woensdag een vrachtschip met 7100 ton zout uit Tunesië aangekomen. Volgens directeur Albert van Ommen van Eurosalt is het Tunesische zout dat hij heeft laten komen, direct bruikbaar op de weg. ,,Het is even voldoende voor de komende dagen. Volgende week komen er nog twee ladingen aan, waaronder 6000 ton uit Spanje”, aldus Van Ommen. Niet alle zout is direct strooibaar. Volgens Rijkswaterstaat zijn zoutkristallen soms te groot en moeten ze eerst worden vermalen. Als het te fijn is, is het ook niet goed en moet er een iets grovere soort doorheen. In het buitenland gebruiken wegbeheerders soms zoutkristallen van een centimeter doorsnede, in Nederland is dat hooguit enkele millimeters om schade aan autolak en -ruiten te voorkomen.
nd

Meer Blog