Home > Piets blog > Noodtoestand door sneeuw aan oostkust VS
Volg Piet

Piets blog

Noodtoestand door sneeuw aan oostkust VS

Aan de noordoostkust van de Verenigde Staten heerst zondagavond lokale tijd een chaos op de weg, het spoor en op vliegvelden door een grote sneeuwstorm.

De gouverneurs van de Amerikaanse staten Massachussetts, Virginia en Maryland hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege het weer.

Luchtvaartmaatschappijen hebben ruim 1500 vluchten geschrapt, veel vliegvelden rond New York zijn gesloten en de spoordienst tussen New York en Boston is uitgevallen.

De eerste grootschalige sneeuwstorm van het seizoen zorgde er voor 30 centimeter sneeuw op sommige plaatsen.

Sneeuwstormen
Op een van de drukste dagen van het jaar, waarschuwde de Amerikaanse weerdienst voor sneeuwstormen maandag langs de hele oostkust. De dienst rekent op een halve meter sneeuw in New York City, terwijl er een storm opsteekt met snelheden tot bijna 90 kilometer per uur.

Dat komt juist op het moment dat veel mensen weer naar hun kantoor gaan na Kerstmis. Bovendien zullen 93 miljoen Amerikanen op reis gaan tussen kerst en nieuwjaarsdag.

Sneeuwruimers
”Helaas ligt onze stad direct op de weg van de storm”, zei burgemeester Michael Bloomberg van New York. Hij heeft 2400 sneeuwruimers opgeroepen.

Ook steden die niet op het pad van de storm liggen, zijn gewaarschuwd voor problemen. Door zware natte sneeuw en harde wind zullen hoogstwaarschijnlijk grootschalige stroomstoringen optreden, aldus de weerdiensten.

Glad
Autoriteiten vroegen mensen niet de weg op te gaan. ”De wegen zijn glad en het zicht is slecht”, zei bestuurder Ed Mangano van Nassau County.

Zaterdag beleefde het zuiden van de VS al een zeldzame witte kerst. De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis zaterdag zelfs voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken van sneeuw.

Wedstrijd
Ook de National Football League lijdt onder de sneeuwstorm. De wedstrijd tussen de Vikings en de Eagles is voor de tweede keer in drie weken afgelast. Eerder werd de wedstrijd ook al niet gespeeld, omdat het opblaasbare dak van het Vikings-stadion in Philadelphia instortte. De sneeuw op het dak was te zwaar geworden.

Iets noordelijker zet ook Canada zich schrap voor de komst van de sneeuwstorm. De provincie Nova Scotia zal waarschijnlijk de zwaarste weersomstandigheden te verduren krijgen.

Meer Blog