Home > Piets blog > Noodweer ontregelde het land
Volg Piet

Piets blog

Noodweer ontregelde het land

Het noodweer van gisteravond en nacht, heeft Nederland tijdelijk ontregeld. Zoals door ons vrijdag en ook gisterochtend vroeg werd aangekondigd, zouden er in de loop van de dag zware onweersbuien gaan komen vanuit het zuiden. En die kwamen! Geholpen door de zeer hoge, tropische temperaturen (het werd gistermiddag op sommige plaatsen 35-36 graden) en gunstige omstandigheden voor vorming van extreme buien, trokken de zware onweersbuien met zware windstoten en hagel en veel regen in korte tijd; over het zuiden, naar het midden en vervolgens naar het noorden.

Het treinverkeer in het midden van Nederland is nog steeds ontregeld door het noodweer dat eerder over het land trok. Vooral rond Amersfoort en Utrecht zijn er nog problemen. Het noodweer is weliswaar voorbij maar de schade moet nog verder worden hersteld. Op veel plaatsen liggen bomen en grote takken op het spoor. Gisteravond kwamen er ook meldingen van overlast op de A12 door omgewaaide bomen op de weg.

De reddingsbrigade heeft ook de handen vol gehad aan (zeil)boten en kleine bootjes die zich nog op het water bevonden. Ondanks dat er ruim op tijd voor de buien door ons en andere weerbureaus werd gewaarschuwd voor de zware onweersbuien met hagel, zware windstoten en veel regen; heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zaterdagavond en -nacht de handen vol gehad aan meldingen vanwege het noodweer. Meer dat vijftien stations van de reddingsbrigades waren tegelijk met één of meer boten in de weer. Dat is volgens de KNRM zelfs ‘redelijk uniek’ te noemen!

Meer Blog