Home > Piets blog > Oosten Europa geleidelijk aan kouder
Volg Piet

Piets blog

Oosten Europa geleidelijk aan kouder

Vorig jaar viel de winter in delen van Europa half Oktober ongenadig in. De Alpen werden bedolven onder een meter sneeuw en in Polen vielen zelfs dodelijke slachtoffers en kwamen duizenden mensen zonder stroom te zitten. Hoewel het oosten van Europa wel afkoelt de komende dagen, zal er van dit soort toestanden geen sprake zijn.

Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Baltische Staten koerst de komende etmalen naar Scandinavië. Voor een groot deel van Europa betekent dit een stabiel weertype.
Storingen en actieve depressies liggen op grote afstand, bijvoorbeeld ten westen van de Britse Eilanden.
Daar is het juist erg onbestendig. Ook ligt er boven Griekenland en Turkije een depressie die daar voor de nodige regen- en onweersbuien zorgt. In Griekenland knapt het weer in het weekend weer op.

Ook in Spanje neemt de wisselvalligheid de komende dagen en met name in het weekend toe.

Het hogedrukgebied ten westen van Rusland zorgt er wel voor dat er wat koudere lucht vanuit Rusland uitlekt richting het oosten van Europa. Daar komt het de komende nachten tot wat lichte vorst. Ook overdag zijn hoge waarden daar niet meer aan de orde. De frissere lucht dringt zelfs door tot Griekenland.

Daar wordt het nog slechts 15 graden in het noorden tot net 20 graden in het uiterste zuiden. Op de Balkan is het overdag 10 tot 15 graden.

Ook in Scandinavië vriest het de komende nachten licht en plaatselijk matig.
Van echte kou is in Europa geen sprake, dat zou ook wel heel vroeg zijn. In Moskou vroor het vannacht 1 graad.

Vorig jaar viel de kou in delen van Europa rond half Oktober genadeloos in. In Polen vielen slachtoffers door de winterinval en de Alpen werden overvallen door extreme sneeuwval en viel soms een meter sneeuw.

Het was de voorbode van een sneeuwrijke winter in grote delen van Europa. Of dat dit jaar ook zo zal gaan is natuurlijk afwachten. De drukverdeling oogt de komende tijd onvervalst winters, maar dit geeft vanzelfsprekend geen garanties voor de komende winter.

Meer Blog