Home > Piets blog > Orkaanseizoen kan bestrijding olielek belemmeren
Volg Piet

Piets blog

Orkaanseizoen kan bestrijding olielek belemmeren

Oliemaatschappij BP start een nieuwe poging om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Al het werk moet ook dit keer worden verricht door op afstand bestuurbare robots. Een complicatie: het orkaanseizoen begint bijna.

De Britse oliemaatschappij BP heeft zijn zoveelste nederlaag geleden in de strijd om het olielek op de bodem van de Golf van Mexico te dichten. Ook de laatste methode, de zogeheten top kill, heeft niet gewerkt. Zaterdag kondigde BP aan deze poging te staken, nadat twee eerdere methodes ook al waren mislukt. De olie blijft uit het lek spuiten, nu al bijna zes weken lang.

Terwijl BP zich beraadt op volgende stappen, groeit de ramp in omvang. Er is meer olie gelekt dan bij het zinken van de olietanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska, in 1989. Daarmee is de olieramp inmiddels de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis.

De platforms en de schepen van waaruit het bedrijf nu opereert om het lek te dichten krijgen vanaf volgende week te maken met het nieuwe orkaanseizoen, dat tot oktober duurt. Of ze ongehinderd door kunnen blijven werken, is nog maar de vraag.

Mislukt het nieuwe plan, dan rest nog één oplossing: het boren van een zogeheten relief well. Dat is een nieuwe put die in een diagonale lijn tot helemaal onderaan de oorspronkelijke put wordt geboord. Die wordt dan onder hoge druk vol gespoten met zware boorvloeistof, die als het ware de opwaartse stroom met olie en gas afsnijdt. Daarna wordt de pijp gedicht met cement.

Het boren van een relief well kost tijd. BP houdt het zelf op augustus voordat deze oplossing zou werken. Voor de zekerheid boort het twee relief wells.
(NRC)

Meer Blog