Home > Piets blog > Overgang naar schraal maar stabiel weertype
Volg Piet

Piets blog

Overgang naar schraal maar stabiel weertype

We hebben vandaag een heerlijke dag. De zon schijnt flink en de temperatuur kan in het oosten van het land plaatselijk oplopen tot een warme 20 graden. Wel trekken er een paar sluierwolken over die vooral vanmiddag in het zuiden dikker zullen worden.

Deze wolken hangen samen met een zwakke storing die vanochtend boven de Golf van Biskaje lag en de overgang vormt tussen hele zachte lucht vanuit Frankrijk en veel koelere lucht vanaf de Oceaan.
Vandaag bevinden we ons aan de voorzijde van dit lagedrukgebiedje en wordt er met een zuidelijke stroming warme Franse lucht aangevoerd.

Later vandaag komen we aan de achterzijde van deze storing terecht en draait de wind naar het westen tot noordwesten. Vanaf de Noordzee stroomt nu beduidend koelere lucht ons land binnen. Er kan een enkele bui voorkomen.

Morgen neemt een krachtig hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden de regie over het weer in ons land in handen.
Dit hogedrukgebied komt tegen het weekend de Noordzee op om in het weekend een fusie aan te gaan met een Russisch hogedrukgebied.
Samen vormen ze een krachtige blokkade tegen storingen en draait de wind langzaam maar zeker naar het noordoosten.
Thermische hoogstandjes hoeven we met deze drukverdeling niet te verwachten. Echt warm wordt het niet en ook de nachten zullen soms flink fris uitpakken met kans op grondvorst. In de winter zou deze situatie leiden tot een heuse kouinval met schaatsijs.
Het blijft lange tijd droog, wellicht tot ver na het weekend en wisselen zonnige perioden en wat wolkenvelden elkaar af. Waarschijnlijk gaat de temperatuur vanaf dinsdag een beetje de lift in.

Kortom: we staan aan het begin van een periode van stabiel lenteweer waarbij het weertype eerder wat schraal aandoet dan echt warm.

Meer Blog