Home > Piets blog > Pasen…wat wordt het?
Volg Piet

Piets blog

Pasen…wat wordt het?

De Paasdagen staan voor de deur. Wat we allemaal wel willen: mooi weer. Nu kan dit met de Paasdagen eigenlijk alle kanten op. Vorig jaar verliepen de Paasdagen flink warm met in Eelde op eerste Paasdag zelfs een maximum temperatuur van 21.1 graden. Ook de tweede Paasdag verliep zeer zacht met in het noorden 20 graden, meer naar het zuiden was het met 17 tot 19 graden ook bijzonder aangenaam en vrij extreem warm voor de tijd van het jaar. De record warme Pasen dateert echter nog altijd uit 1949. Pasen viel destijds op 17 en 18 april en het werd met 25 tot 30 graden zelfs zomers warm. Deze paasdagen waren niet alleen de warmste sinds het begin van de meetreeks in 1901, maar met twaalf uur zon in De Bilt ook de zonnigste.

In 2008 verliep de Pasen op veel plaatsen wit en zorgde een noordelijke stroming voor de aanvoer van talrijke sneeuwbuien, vooral op 2e Paasdag. In Twente vroor het op de ochtend van eerste Paasdag 7 graden. Op dinsdagochtend, de dag na Pasen stond er bijna 900 km file als gevolg van het winterweer tijdens de Pasen.

Met Pasen kan het dus alle kanten op. Als we de weerkaarten voor de komende Pasen bekijken dan zien we dat een warme Pasen er niet in zit.

Na een week met van tijd tot tijd talrijke buien en veel wind zal er ook op Goede vrijdag nog een storing passeren met regen. Tijdens de Paasdagen lijken depressies zich zowel ten noorden als ten zuiden van ons land op te houden. Dat geeft een wat rustiger weerbeeld. Het weer behoudt wel zijn onstabiele karakter, maar ik denk dat er ook genoeg droge momenten zullen zijn.  Met af en toe eens wat zon en niet al te veel wind bij 9 tot 12 graden zou het er dan best mee door kunnen.

Meer Blog