Home > Piets blog > Poollucht probeert Europa te veroveren
Volg Piet

Piets blog

Poollucht probeert Europa te veroveren

Onder een vrij heldere sterrenhemel beleefde Scandinavië alweer een flink koude nacht. In het noorden van Zweden daalde het kwik tot -23 graden.De vorst wordt de komende dagen wel een beetje getemperd, maar het blijft koud.De tempering van vorst heeft te maken met een klein lagedrukgebiedje dat van boven Scandinavië komt te liggen. De wind komt daardoor vanaf de zee en het zeewater voor de Noorse kust is altijd nog zo’n 12 tot 13 graden.

Interessant om te zien is hoe de imposante hogedrukgebieden bij Groenland en Scandinavië zich gaan gedragen de komende tijd. Er hoopt zich steeds meer Poollucht op boven Nova Zembla, Lapland en Spitsbergen. De puzzel hoeft maar een keer goed te vallen en de kou baant zich een weg naar Europa.

Begin volgende week zien we dat hier mee een klein beginnetje gemaakt wordt en dat de vorstgrens vanuit het noordoosten steeds verder terrein wint richting West Europa.Dit Dankzij een hogedrukgebiedje dat vanaf Noorwegen opschuift naar Finland en een depressie die boven het zuidoosten van Rusland komt te liggen. In de nacht naar woensdag gaat het in Polen en Duitsland al vriezen. Ook ons land maakt dan kans op wat lichte vorst.

Later in de week zakt een lagedrukgebied in sneltreinvaart vanaf Spitsbergen via de Noorse kust af naar de Noordzee. Met een flink koude bovenlucht zou dat in ons land wel eens tot wat winterse neerslag kunnen leiden. Dit met hele koude lucht gevulde systeem komt boven ons land en onze Belgische zuiderburen in botsing met veel warmere lucht wat vaak aanleiding geeft tot neerslag. Winterse neerslag (vooral in de Belgische Ardennen) zou dan het logische gevolg kunnen zijn.

Het zijn allemaal lange termijn prognoses, en natuurlijk kunnen ontwikkelingen nog weer veranderen. Vast staat dat er sprake is van een boeiende situatie op de weerkaart waarbij kou vanuit het noorden wel degelijk probeert Europa te veroveren. Een kwestie van tijd?

Meer Blog