Home > Piets blog > Rusland blijft in ban hitte
Volg Piet

Piets blog

Rusland blijft in ban hitte

Op het Iberisch schiereiland heerst de hitte. In Andujar werdf het maar liefst 43 graden. Sevilla kwam tot 41 graden. Vandaag en morgen daar opnieuw hitte maar later in de week wordt de ergste warmte daar verdreven middels een paar onweersbuien.

In Rusland is en blijft het voorlopig eveneens extreem heet. Plaatselijk liep het kwik weer op naar 40 graden of hoger. In Moskou werd het 33 graden. De verzengende hitte in combinatie met veenbranden leidt daar nog altijd nog ongekende noodsituatie door enorme smog. Er bevindt zich zes maal zoveel schadelijke stof in de lucht als is toegestaan. En voorlopig zal de situatie zich niet of nauwelijks verbeteren. Koelere lucht met buien komen vanuit de Baltische Staten weliswaar dichterbij, maar lijken het in nood verkerende gebied niet te gaan bereiken. De warmte en hitte zullen waarschijnlijk nog lange tijd aanhouden.

In grote delen van Europa is het volop zomer met temperaturen vaak rond de 30 graden. Dat geldt zowel voor centraal- als het zuiden van Europa. In Italië en op de Balkan wordt het vaak tussen de 30- en 35 graden. het kwik in Griekenland en Turkije stijgt de komende dagen soms tot iets boven de 35 graden.

Het westen van Europa heeft met minder warm weer te maken. Zo wordt het in Frankrijk ‘slechts’ 20 tot 25 graden, hoewel het aan de Cote ‘d Azur 25 tot 30 graden is, maar dat is vrij normaal.

Het noorden van Italië en ook de Alpenlanden krijgen vanaf morgen te maken met zware regen- en onweersbuien en een flink afkoeling. Dat geldt ook van Duitsland.

Meer Blog