Home > Piets blog > Slaagt dooiaanval rond de Kerst?
Volg Piet

Piets blog

Slaagt dooiaanval rond de Kerst?

Juist vlak voor Kerst wordt een dooiaanval ingezet. De witte Kerst komt daarmee onder druk. Maar zal het echt zo’n vaart lopen? Het worden spannende dagen en een sneeuwdek van plaatselijk 30 cm in het midden en zuiden van het land is niet zomaar verdwenen.

Het is op sommige plaatsen bar koud in het land. Zo had Herwijnen om 15.00 uur een temperatuur van -9.0 graden in dichte mist! Volkel deed daar met -8 graden nauwelijks voor onder. Ook daar mist en rijp.

De weerssituatie is de komende dagen ongemeen spannend. Ons weer wordt voornamelijk bepaald door een lagedrukgebied dat ten westen van het Iberisch Schiereiland ligt. Deze deperessie is gevuld met koude luchtmassa’s. Als aanjagers van kou zijn een hogedrukgebied bij Groenland en een depressie bij Scandinavie. Deze stuwen zeer koude lucht onafgebroken de Oceaan op. Ook noordelijk van ons land en op de Noordzee liggen kleine depressies waarvan sommige ons land soms weten binnen te dringen wat dan vervolgens een pak sneeuw oplevert.

Omdat de drukverschillen in onze omgeving klein zijn doet de wind het kalm aan. Het klaart meer en meer op en vannacht weten deze opklaringen zich te handhaven. Op sommige plaatsen ontstaat mist. Boven een sneeuwlaag en bij weinig wind kunnen de temperaturen vannacht een vrij val maken. Landinwaarts, maar ook in de Flevopolder kan het 10 – tot 15 graden gaan vriezen!
Gemiddeld blijft het bij matige vorst: -7 tot -9 graden. Hoe dan ook een koude nacht.

Het winterweer komt behoorlijk onder druk omdat het lagedrukgebied vanaf Spanje oprukt in noordelijke richting. Het laag splitst zich op in twee aparte kernen en eentje ervan zou de dooi op donderdag moeten bewerkstelligen. Dat is althans de visie van het ECMWF. Andere modellen laten dit lagedrukgebiedje net weer een andere koers varen. Deze koers is zeer bepalend door het al dan niet slagen de de dooiaanval.

Voorlopig ga ik uit van een deels geslaagde operatie. Woensdag volgt met sneeuw en in het zuiden mogelijk ijzel. Deze storing haalt de kou uit de lucht. Overdag net boven nul en in de nachten  net er onder.

Tijdens Kerst komt een hogedrukgebied dichterbij en roept de dooiaanval een halt toe. Er stroomt weer koudere lucht toe en in de nachten gaat het weer licht en veelal matig vriezen. Verder breekt de zon door. Volgens de Amerikanen gaat het later op zondag vanuit het westen sneeuwen en wordt een volgende dooiaanval ingezet. De Duitsers houden het droog en volgens het ECMWF kunnen we de tuinstoelen tevoorschijn halen en wordt het wel 6 of 7 graden!

Mijn conclusie is dat de dooiaanval slechts half slaagt en dat het rond de Kerst het woord eerst weer is aan opnieuw  koudere vrieslucht. Wat er na de Kerst gaat gebeuren, daar kom ik morgen op terug.

Meer Blog