Home > Piets blog > Slaagt dooiaanval?
Volg Piet

Piets blog

Slaagt dooiaanval?

Dit weekend doet zachte Oceaanlucht een aanval op het winterweer in ons land. Ofwel, een dooi-aanval. Dit zal gepaard gaan met de nodige neerslag en dus is en blijft het oppassen in het verkeer: werk aan de winkel voor de zoutstrooiers.

De weerkaarten laten dit weekend een aanval van zachte lucht zien. De wind is inmiddels al gedraaid naar het zuidwesten en de Noordzee speelt opeens een grote rol langs de kust waar Noord- en Zuid Holland te maken hebben met fikse sneeuwbuien die voor flink wat overlast zorgen.

Een hogedrukgebied vanaf de Azoren splitst zich af van het ‘moederhoog’ en koerst via Frankrijk naar Duitsland waar het morgenmiddag aankomt.

Vanuit Spanje wordt nu veel zachtere lucht de Oceaan opgestuwd en deze komt in botsing met koude Arctische lucht op het noordelijk deel van de Oceaan. Er ontstaat een storing die in een zuid tot zuidwestelijke hoogte-stroming langzaam oprukt richting het vaste land van Europa.

Er wordt een aanval voorbereid van zachte lucht om de koude vrieslucht uit ons land te verdrijven. Na een nacht met matige en lokaal misschien wel strenge vorst volgt morgen een eerste aanval met (lichte) sneeuw. (kustgebied ook regen of ijzel)
Morgenavond kunnen we op deze aanval de stempel mislukt drukken. In het hele land, met uitzondering van de kustgebieden vriest het nog licht en in de nacht daalt het kwik naar -1 tot -4 graden. Gewoon aanhoudend winters dus.

De depressie laat het er niet bijzitten. Zondag volgt een tweede, grootschalige aanval.
Al in de nanacht trekt een tweede storing Zeeland binnen. Dit neerslaggebied is actiever en zal vooral in het midden en zuiden van het land flink wat neerslag geven. Ook het noorden krijgt te maken met neerslag.
Grotendeels zal dit sneeuw zijn. In het kustgebied en in de kustprovincies zal het kwik tot boven nul oplopen en daar zal de neerslag overgaan in de vorm van natte sneeuw of regen. Verder landinwaarts is ook ijzel mogelijk. Het verkeer zal er zeker hinder van ondervinden. Er kunnen significante neerslaghoeveelheden kunnen vallen.

Bij dit alles blijft de temperatuur landinwaarts dichtbij het vriespunt. Dus zal er zich in een groot deel van ons land een sneeuwdek gaan vormen. Daarbij waait het stevig uit het zuiden tot zuidwesten en voelt het guur en koud aan. Voor winter-liefhebbers weer een dag om naar uit te zien.

Maar dan, zet deze dooi-aanval door? Slaagt deze aanval? De diverse computerberekeningen zijn de laatste dagen behoorlijk bijgedraaid. Vooral het ECMWF, dat een forse dooi aan zag komen voor na het weekend heeft behoorlijk wat warmte terug genomen.
Als we de modellen op een rijtje zetten dan kunnen we tot de conclusie komen dat  er een soort van wapenstilstand komt tussen de aanstormende zachte- en aanwezige koude lucht.

Er ontstaat zeker geen straffe zuidwest of west-circulatie na het weekend. Een ruggetje van hogedruk gaat de grens tussen het ‘warme’ lagedrukgebied bij Frankrijk en de koudbloedige depressie bij Scandinavië bewaken. Dat betekent dat de echte kou verdwijnt, maar ook dat de zachte lucht niet verder kan oprukken.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat de dooi-aanval voorlopig niet echt het predicaat ‘geslaagd’ verdiend. De missie lijkt eerder grotendeels te falen. Want onder rustige omstandigheden, met een sneeuwdek en een afnemende wind kan het na het weekend tijdens opklaringen in de nacht gemakkelijk licht en mogelijk zelfs soms matig vriezen. In de kustgebieden dooit het overdag enkele graden, maar de wind is te zwak om die zachte lucht ook tot diep het land in te voeren. Daar blijft het overdag dichtbij nul en blijft dooi beperkt tot slechts ‘licht’. Hoe zich het een en ander gaandeweg volgende week zal ontwikkelen is afwachten. Voorlopig kunnen we ons opmaken voor een weekend met neerslag die vooral op zondag tot last voor het verkeer zal gaan zorgen.

Meer Blog