Home > Piets blog > “Slecht”weer in het Midden-Oosten
Volg Piet

Piets blog

“Slecht”weer in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten heeft dit weekeinde te maken met een actieve depressie. Aan de ene kant brengt het systeem welkome regen aan de andere kant ook veel overlast.

De stormwinden brachten ongebruikelijk lage temperaturen – op sommige plaatsen tot onder het vriespunt – met zich mee, waarmee een einde kwam aan weken van warm, droog weer dat tientallen bosbranden in Libanon veroorzaakte en de enorme brand in Israël aanwakkerde.

Jordanië had te kampen met zandstormen, evenals Egypte waar de grootste mediterrane haven gesloten moest worden. In de Jordaanse hoofdstad Amman veroorzaakte het slechte zicht – door zandverwaaiing – een verkeersongeluk waarbij zeker zestien mensen gewond raakten. In Syrië sneeuwde het voor de eerste keer deze winter en in de Libanese hoofdstad Beiroet liepen de straten onder water door hevige regenval.

Voor de kust van Israël zonk een Moldavisch vrachtschip in het stormachtige weer, een Turks schip in moeilijkheden bereikte wel veilig de wal. De bemanning van het Moldavische schip kon zich tijdig in veiligheid brengen.

In Israël richtte de storm op verschillende plaatsen grote schade aan. Bomen werden ontworteld, straten liepen onder en honderden huishouden werden afgesneden van elektriciteit. Vooral het noorden van het land kreeg het stevig te verduren.

Meer Blog