Home > Piets blog > Keert kou in Europa terug?
Volg Piet

Piets blog

epa01983982 Two snow ploughs clear a street near Jacobsdorf, Germany, 09 January 2010. Europe continues to suffer at the hands of the severe weather. EPA/Patrick Pleul

Keert kou in Europa terug?

De felle kou is het grootste deel van Europa uit gejaagd. In Duitsland en Polen schommelde de temperatuur maandagmiddag rond nul graden. Ook in de BeNeLux is dat het geval.

In het zuiden van Noorwegen vroor het om 16.00 25 graden. Daar dus wel stevige vrieskou. Dat geldt ook voor de Britse Eilanden.
Koud winterweer is het nog altijd op de Britse Eilanden. In het zuid Schotse bergland voor het vanmiddag nog 9 graden! Ook elders op de Britse eilanden vroor het en dus houdt de record koude en vroeg winter daar onverminderd aan!

Nog altijd zijn er van tijd tot tijd sneeuwbuien actief. Deze buien zullen zich de komende dagen meer en meer verplaatsen naar de oostkust en het noorden van Schotland. De komende nachten blijft het licht tot matig en soms zelfs streng vriezen.
Gaandeweg de week wordt het allemaal wat minder koud.

In de Alpen is het slecht weer. Er valt veel neerslag, vooral in de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen. Daarbij valt boven de 1500 meter eerst nog sneeuw, de vorstgrens loopt geleidelijk aan op naar ruim 2200 meter.

In het zuiden van Duitsland valt geregeld sneeuw. Morgen op het eerste deel van de dag kan er flink wat sneeuw vallen. Dit geldt alleen voor het zuiden en zuidoosten van Duitsland. Ook in het zuiden van Polen valt sneeuw.

Woensdag trekt een tweede storing over het zuiden en nu ook midden van Duitsland. Ook de Polen krijgen er weer flink van langs, nu krijgt wellicht heel het land te maken met de intensive sneeuwval en dus de nodige overlast.

De tweede weekhelft wordt er vanuit Scandinavië en Rusland een nieuwe kouinval voor Europa voorbereidt.
Langzaam maar zeker wordt het vanaf donderdag dan weer kouder met in steeds meer gebieden matige en in het weekend ook strenge vorst.

Of en wanneer deze kou ons gaat is nog onduidelijk. Ik sluit het niet uit, maar dan niet eerder dan na het komend weekend.

Meer Blog