Home > Piets blog > Sneeuw in Franse en Italiaans Alpen
Volg Piet

Piets blog

Sneeuw in Franse en Italiaans Alpen

In de Franse – en Italiaanse Alpen  valt dit weekend een behoorlijk pak sneeuw. Hoewel een kouinval op de korte en midden lange termijn er voor West Europa niet in zit, blijft de dreiging van een vroege winter wel aanwezig.

Graadje vorst in Spanje en Turkije
In het noordoosten van Spanje vannacht lichte vorst met laagste temperaturen tot -3 graden. Ook in Turkije is was het behoorlijk fris met ook in het westen plaatselijk een graadje vorst.

Regen in Spanje
In Turkije is het stralend zonnig, dat kunnen we van Spanje bepaald niet zeggen, daar is het bewolkt en vooral in het noorden gaat het vandaag en ook de komende dagen regelmatig regenen. In het Pyreneeën-gebied valt ook wat sneeuw.

Ook in het noorden van Denemarken kan morgen enige sneeuw vallen.
Later op zaterdag en ook zondag krijgen de Franse Alpen te maken met sneeuwval en ook een deel van de Italiaanse Alpen zullen er mee te maken krijgen.

Kou is in Europa nog niet echt voorradig.
Vanochtend lag de temperatuur in Moskou bijvoorbeeld op +4 graden. Pas na het weekend wordt het er kouder met zowel overdag als in de nacht lichte vorst en gaat het er ook sneeuwen.

Nog altijd volop winter in Scandinavië.
Koud is het nog altijd wel in Scandinavië. Al dagen is het er volop winter. In Noorwegen en Zweden daalde de temperatuur afgelopen nacht plaatselijk tot -24 graden!
In het zuiden van Zweden valt sneeuw en ook Lapland heeft met sneeuwbuien te maken. Elders is het droog en vrij zonnig.

De komende dagen blijft het flink winter maar schijnt op veel plaatsen wel de zon. Het blijft aanhoudend (zeer) streng vriezen.

Kou voorlopig niet richting west Europa
Toch kan deze kou voorlopig niet uitbreken in de richting van noordwest Europa.
Het hogedrukgebied trekt zich geleidelijk aan iets terug in de richting van Groenland en maakt plaats voor depressies die vanaf Scandinavië afzakken richting west en noordwest Europa. Het gevolg is wel een kouder weertype, maar ook een aanlandige wind die de kans op neerslag gaandeweg volgende week doet toenemen.

Europa volgende week wel kouder
Pas vanaf halverwege volgende week lijkt het vaste land van Europa meer en meer te gaan afkoelen.

Ondertussen zomer in Turkije en Griekenland.
Her graadje nachtvorst ten spijt. In Turkije is het wel gewoon zomer met veel zon en overdag 20 tot 23 graden. Ook in Griekenland kunnen de mensen genieten van een lange nazomer met flink wat zon en 20 tot 23 graden. Het westen krijgt soms een schampschot van een depressie in de vorm van een paar wolken en een enkele lichte bui.

Meer Blog