Home > Piets blog > Sneeuwstorm veroorzaakt chaos en slachtoffer in GB
Volg Piet

Piets blog

Sneeuwstorm veroorzaakt chaos en slachtoffer in GB

Een 17-jarig meisje is overleden en elf anderen zijn gewond geraakt nadat een bus in een diepte stortte tijdens in wat werd omschreven als “absoluut afschuwelijke” sneeuwstormen in Schotland.
Het meisje is met een groep van kinderen en volwassenen uit Lanark Grammar School op een trip naar Alton Towers toen de bus van de A73 in een rivier stortte in Wiston, South Lanarkshire.
Nog acht anderen raakten lichtgewond bij het ongeval.
Lokale inwoner Bill Wood beschreven de condities op het moment van de crash als “absoluut afschuwelijk”, met zware sneeuwval en sterke wind.

De blizzard haalde hoogspanningsleidingen neer en maakte het rijden gevaarlijk over heel Schotland en Noord-Ierland.
In Schotland raakten meer dan 20.000 huizen zonder elektriciteit vanochtend; ingenieurs waren druk bezig alles weer te repareren.

Scottish and Southern Energy zei dat ongeveer 5.000 woningen in het gebied zonder stroom waren nadat sneeuw de bovengrondse elektriciteitsleidingen vernield had in het noordoosten van Schotland.
In Noord-Ierland, strandden in de sneeuwstorm 300 mensen die overnachtten op de Glenshane Pass in de buurt van Londonderry.
Onder de voertuigen die vast zaten in de zware sneeuwval was een schoolbus.
Politie, bergredding en kustwacht moest worden ingezet voor de operatie.
Het Met Office had al eerder de hoogste waarschuwingberichten uitgegeven, voor extreme weersomstandigheden in Schotland en Noord-Ierland, en waarschuwde voor meer ernstige sneeuwjachten en -buien en sneeuwhoogten van maximaal 50 cm diep.

Northern Ireland Electricity (NIE) zei dat 30.000 klanten had geen stroomleveringen meer kregen nadat hoogspanningslijnen waren neergehaald.
Het electriciteitsbedrijf zei dat de grootste verstoring in Omagh, Enniskillen, Dungannon, Londonderry, Coleraine en Ballymena waren.
Een woordvoerder van NIE zei dat 450 ingenieurs en arbeiders bezig zijn met het zo spoedig mogelijk  herstellen van de stroomleveranties – en de schuld van de verstoring ligt bij het “ongekende” weer.

Meer Blog