Home > Piets blog > Tropische Orkaan Daniëlle
Volg Piet

Piets blog

Tropische Orkaan Daniëlle

Hier vindt u een overzicht van het tweede tropische systeem van het Atlantische seizoen van 2010 dat een naam kreeg; Tropische Orkaan Daniëlle

Historie
Op 19 augustus bewoog een gebied met lage druk ten westen van de Afrikaanse kust. In de omgeving van Kaap Verdische Eilanden groeide het door het warme water uit tot de zesde tropische depressie. Op 22 augustus nam het systeem in kracht toe en werd het de vierde tropische storm van het seizoen. Het kreeg toen de naam Daniëlle. Op dinsdag 23 augustus was de tropische storm uitgegroeid tot een orkaan van de 2e categorie (op een schaal van 1 tot 5). Dinsdagavond 24 augustus was de orkaan echter tijdelijk afgezwakt tot een tropische storm, maar woensdag 25 augustus zwelde Danielle weer aan tot orkaankracht. Donderdag 26 augustus vertoonde de orkaan ineens weer een flinke toename in kracht. Vrijdag de 27e had de orkaan zelfs de 4e categorie bereikt op een schaal van 5 en was daarmee de eerste Major Hurricane. Op zaterdag de 28e nam Danielle echter weer in kracht af en viel terug naar categorie 2. De orkaan bewoog naar het noorden en nam door het koude water in kracht af. Op 31 augustus was het nog een extratropische storm ten zuidwesten van New Foundland.

Maximale kracht
De orkaan bereikte windsnelheden van maximaal 215 km/uur. De laagst gemeten luchtdruk was 942 mb. Omdat de orkaan niet aan land is gekomen, heeft het geen schade veroorzaakt. Wel veroorzaakte de orkaan een gevaarlijke onderstroming waardoor 1 surfer in Florida is verdronken.

Meer Blog