Home > Piets blog > Vakantieweer: Europa steeds warmer
Volg Piet

Piets blog

Vakantieweer: Europa steeds warmer

Het weer in west en midden Europa wordt grotendeels gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied dat zich vanaf de Oceaan uitstrekt tot over west Europa.

Dat geeft vandaag zonnig weer in de Benelux, op de Britse Eilanden, Frankrijk, Spanje en Portugal. Maar ook in Duitsland, het noorden en westen van Italië zijn zonnig.

Daarbij zijn de temperaturen zomers. In Frankrijk en Italië wordt het 20 tot 25 graden en dat zelfde geldt voor Duitsland en ook  op de Britse Eilanden loopt de temperatuur flink op, zo kan het in het zuidoosten eveneens plaatselijk 25 graden worden met veel zon.

Hitte vinden we terug op het Iberisch Schiereiland. Op veel plaatsen wordt het 30 tot 35 graden. In het zuidwesten loopt het kwik zelfs op naar de zeer hete 40 graden!

Heel ander weer is het in oost- en zuidoost Europa.
Op de Balkan gaat het stevig tekeer met talrijke regen- en onweersbuien, waarvan een enkele ook tot Griekenland weet door te dringen.
Het heeft allemaal te maken met een depressie boven de Zwarte Zee die samen met een hogedrukgebied boven noordwest Europa de hitte van vorige week hebben verdreven.

In Griekenland en Turkije is het nog wel flink warm. In het zuidoosten van Griekenland wordt het altijd nog 25 tot 30 graden en dat geldt ook voor Kreta.
Turkije kan zelfs de tropische 30 graden (net als gisteren) halen of overschrijden.

Op de Balkan en in de meeste oost Europese landen is het beduidend koeler met temperaturen in het algemeen rond de 20 graden.

De komende dagen wordt het allemaal nog wat warmer in grote delen van Europa. De buiigheid in Oost Europa neemt na morgen geleidelijk af zonder dat deze helemaal verdwijnt, maar het blijft wat aan de koele kant met temperaturen tussen de grofweg 17 en 22 graden.

In Griekenland blijft het aangenaam warm met 25 tot 30 graden. Ook Italië houdt redelijk stabiel zomerweer met temperaturen rond de 25 graden en in het noorden later deze week nog warmer. In west Europa warmt het verder op, waarbij het kwik in het zuiden van Frankrijk de komende dagen oploopt tot ruim 30 graden. In Duitsland wordt het ruim 25 graden en in de Benelux is en blijft het ook zomer met temperaturen tussen de 22- en 26 graden.
Hitte houdt stand in Spanje waarbij in het zuidwesten de 40 graden regelmatig gehaald gaat worden.

Vanaf morgenmiddag gaat het in grote delen van Polen flink en langdurig regenen.
Ook in de Alpenlanden breekt de zon de komende dagen uitbundig door.

Op de Bitse Eilanden raakt het bewolkt, met uitzondering van het zuidoosten. In Ierland en Schotland gaat het soms wat regenen en koelt het af naar een kille 13 tot 16 graden.
Op de vakantieeilanden Corsica en Sardinië kan vandaag nog een bui voorkomen, daarna is het woord volledig aan de zon en wordt het zo’n 25 graden.  Op de Balearen is het 20 tot 23 graden en zonnig weer de komende dagen.

Meer Blog