Home > Piets blog > Veel overlast in Duitsland door sneeuw
Volg Piet

Piets blog

Veel overlast in Duitsland door sneeuw

In ons land heerst Koning (kwakkel) Winter al lange tijd. Maar hoe is het in Europa?

Weinig kou in Europa
Veel kou is er niet (meer) voorradig in centraal Europa.
Enkele maxima van gisteren: Berlijn en Wenen (+1) Praag en Belgrado(-1) Bern en Warschau (-2) Niet echt winterse maximum temperaturen. Een kouinval staat voorlopig ook niet op het programma.

Siberië: -48 graden
De echte kou zit dus in Scandinavië en ver in Rusland. In het oosten van Siberië vroor het vannacht ruim 48 (Bajkit) graden.

Erg koud in Scandinavië – -30 graden
Berekoud is het ook in Scandinavië. In Noorwegen en Zweden kwam het kwik gisteren overdag niet boven de -20 graden uit! Vannacht op veel plaatsen temperaturen beneden de -25 graden met uitschieters tot ruim -30 graden.
Verder valt er van tijd tot tijd sneeuw, vandaag vooral in de zuidelijke delen en blijft het voorlopig flink winteren in Scandinavië.

Duitsland: veel sneeuw en wind – overlast
In Duitsland krijgen ze vandaag te maken met dezelfde storing als waar we ook in ons land ‘last’ van hebben.
Er gaat veel sneeuw vallen, er is kans op ijzel en het gaat soms hard waaien bij temperaturen rond nul graden. Ik verwacht daar dan ook veel overlast.

Alpen: sneeuw op komst – ook zachtere lucht
In de Alpen krijgen ze vanavond en vannacht te maken met intensieve sneeuwval. Daarbij ligt de vorstgrens rond de 100 meter.
Vanaf donderdag stroomt er zachtere lucht de Alpen ‘vliegt’ de vorstgrens omhoog tot boven de 1800 meter. Op vrijdag volgt weer nieuwe sneeuw en daalt de vorstgrens weer naar rond de 1000 meter.

Voorjaarsachtig in Spanje – 21 graden
In het zuiden van Spanje werd het gisteren 21 graden. ook vandaag 15 tot 20 graden met een heerlijk zonnetje! Morgen daar overigens veel regen. In de hoger gelegen delen misschien wel wat sneeuw als een koufront passeert.
Ook in het zuiden van Frankrijk en in grote delen van Italië schijnt vandaag de zon bij 11 tot 15 graden.

Zacht in Griekenland – westen zon – oosten buien
In Griekenland is het ook bepaald geen winterweer. In Athene werd het gisteren 18 graden, op Kreta 19 graden. In het westen van Griekenland flink wat zon, in het oosten enkele buien. In Turkije is het ook vrij mild met 13 tot 17 graden maar wel met veel bewolking en enkele buien.

Meer Blog