Home > Piets blog > Verbetering van langere duur?
Volg Piet

Piets blog

Verbetering van langere duur?

Na alle regen en somberheid is het inmiddels bijna tijd voor een forse weersverbetering. Vandaag is het zover nog niet en heeft vooral het noorden nog last van buien.
Zuidelijk van de grote rivieren breekt de zon wel af en toe door en daar is het al best heel aangenaam.

Morgen zien we dat er een hogedrukgebied tot ontwikkeling komt en zich vrijwel boven ons land vestigt.
Na een start met nevel en misschien mist zal de zon morgen al behoorlijk doorbreken en wordt er zowel aan de grond als op hoogte warmere lucht aangevoerd. In het zuiden kan het zomaar 20 graden worden!

Woensdag verplaats het hoog zich richting de Baltische Staten. Met een zwakke zuid tot zuidoostelijke stroming wordt nog warmere lucht aangevoerd. Het kwik komt op de eerste dag van de kalender herfst zelfs uit boven de 20 graden uit!

Donderdag zien we al dat een storing boven de Britse Eilanden terrein wint. Ons land kan nog niet worden bereikt en nog altijd wordt er warme lucht aangevoerd. Wel kan er al eens wat bewolking overdrijven als voorbode van de naderende depressie-aanval.

Die volgt in de nacht met enkele buien.
Daarna volgt herstel, maar de diverse computermodellen zijn het er niet over eens hoe dit precies in zijn werk gaat. Ook over de timing bestaan onderlinge verschillen.

Ik ga voorlopig uit van een snel herstel. Op vrijdag wordt het overdag droog met een naar oost draaiende wind dankzij een zich naar Scandinavië verplaatsend hogedrukgebied.
Een depressie fungeert dan als tegenhanger boven Frankrijk. Een klassieke winterse drukverdeling!

In het weekend beweegt de kern van het hogedrukgebied zich weliswaar iets naar het westen om boven het noorden van Schotland voor anker te gaan, de oostelijke stroming blijft er krachtig in, mede ook dankzij een diep lagedrukgebied boven het centrale deel van de Middellandse zee.

Het gevolg is een wat schraler weertype met ook iets lagere temperaturen, maar wel een weertype met flink wat ruimte voor de zon en temperaturen rond of iets boven de 15 graden.

De Amerikanen berekenen een wat trager herstel met op vrijdag en zaterdag overdag nog een paar buien. In deze oplossing is het beduidend kouder.
Het ECMWF laat ook op vrijdag nog een paar buien voorkomen met zaterdag een laatste verdwaalde bui en daarna herstel.
Dit herstel zou slechts van korte duur zijn.

Meer Blog