Home > Piets blog > Verkiezingsweer
Volg Piet

Piets blog

Verkiezingsweer

Politici beweren vaak dat het weer een rol speelt in de uitslag van verkiezingen. In landen met extreme weersomstandigheden is dat inderdaad zo. Zo bestaat er een verband tussen regen en de uitslag van presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In periodes met langdurige droogte vallen de uitslagen in de getroffen gebieden ongunstiger uit voor de zittende president dan bij voldoende regen. In vrijwel alle onderzochte gevallen leidde droogte tot een politieke ommezwaai. De oorzaak is duidelijk: droogte levert slechte oogsten op met voedselproblemen en sociale onrust.

In het gematigde Nederlandse klimaat kennen we zulke problemen niet. Weer en klimaat hebben hier, zover is na te gaan, geen invloed op verkiezingsuitslagen en opkomstcijfers. Wellicht zullen sommige kiezers even wachten met stemmen als het weer erg slecht is, maar het weer zal vrijwel niemand ervan weerhouden naar de stembus te gaan.

Een van de mooiste verkiezingsdagen sinds 1956 was 25 mei 1977. De zon scheen 10 tot 15 uur zon en het zomers warm. Ronduit koud was het in 1967, maar toen waren de verkiezingen op 15 februari: ‘s ochtends vroor het 3 tot 7 graden en overdag was het 3 tot 6 graden boven nul. Ook op 13 juni 1956 was het met 16 graden koud voor de tijd van het jaar. Een plaatselijk hardnekkige mist bepaalde het verkiezingsweer op 6 september 1989.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart 1998 stormde het. Op de dag van de Tweede Kamer verkiezingen (6 mei) regende het langdurig. De opkomst was met landelijk 73,3 procent lager dan ooit. Bij de verkiezingen op 15 mei 2002 was het met 20 graden aangenaam warm en vrij zonnig. De opkomst was ondanks het mooie weer slechts 79,1 procent. De 22e mei 2003 was een wisselvallige maar vrij zachte verkiezingsdag met vooral in een strook van de Hollandse kust tot Drente talrijke buien. In het westen was het de meest verregende verkiezingsdag sinds de afschaffing van de opkomstplicht. Ondanks het slechte weer lag het opkomstpercentage bij 79,9 procent.

De 22e november 2006 was een redelijke herfstdag met enkele buien maar ook zon en zo’n 7 tot 10 graden. De opkomst was met 80,7 procent hoog. Bij Statenverkiezingen van 7 maart 2007 vielen er ‘s ochtends buien maar verder was het een aardige dag. De opkomst viel echter tegen.
(bron: knmi)

Meer Blog