Home > Piets blog > Visnetten fataal voor twee miljoen zeevogels
Volg Piet

Piets blog

Visnetten fataal voor twee miljoen zeevogels

De afgelopen tien jaar waren in Europa twee miljoen zeevogels het slachtoffer van bijvangst door visnetten. Dat zegt BirdLife International dinsdag in Brussel bij de overhandiging van een petitie aan Europees Commissaris voor het Visserijbeleid, Maria Damanaki.
“Visnetten doodden de voorbije tien jaar twee miljoen zeevogels. Het cijfer ligt een pak hoger dan de slachtoffers van alle Europese olierampen sinds 1967”, zegt de dierenorganisatie in het kader van de internationale Wereldoceaandag.

Veel vogels verstikken door langlijnvisserij, sleepnetten (boomkorvisserij) of staande netten. “Vogels raken met hun snavel in een vishaak vast of verdrinken als ze al jagend op een net stuiten”, aldus Nathalie De Snijder van BirdLife. “Dergelijke vismethodes zorgen niet alleen voor veel bijvangst, er wordt ook meer brandstof verbruikt door het meeslepen van slachtoffers en de opbrengst vis ligt lager.”

50.000 slachtoffers door één langlijn
De organisatie schat dat jaarlijks 90.000 zeevogels verstrikt raken in visnetten in de Baltische en Noordelijke zeeën, maar dat aantal kan dubbel zo hoog liggen. In West-Ierland maakt één langlijn jaarlijks 50.000 slachtoffers en in het Kanaal is de vale pijlstormvogel een typisch voorbeeld van een Europees beschermde soort die regelmatig in visnetten terecht komt.”

Een petitie met 23.000 handtekeningen moet eurocommissaris Damanaki overtuigen om tegen 2011 een actieplan op te stellen. “We vragen ook voldoende financiële middelen voor onderzoek naar alternatieve visvangstmethoden en de bewustmaking. Europa zou ook moeten verplichten om vogelbijvangsten te registreren.” (belga/ee)

Meer Blog