Home > Piets blog > Volgende week aanval op winterweer…
Volg Piet

Piets blog

Volgende week aanval op winterweer…

Een kleine storing ligt vandaag voor onze westkust. Vooral in de kustgebieden geeft dit winterse buien met kans op hagel, (natte) sneeuw en onweer. Ook landinwaarts kan best een winterse bui voorkomen.

Deze storing trekt morgen naar Frankrijk waar het voor nieuwe sneeuw-impulsen zal zorgen. In ons land wordt, achter het wegtrekken van deze storing nog koudere lucht aangevoerd. Boven Groenland zien we dan een zeer krachtig hogedrukgebied (1060 hPa) en depressies boven Frankrijk en centraal Europa tot over de Baltische Staten.

Met een noordoostelijke boven-stroming stroomt er koude vrieslucht ons land binnen. Op 1.5 km hoogte daalt de temperatuur naar -10 graden.
Ons land komt tussen allerlei lagedrukgebieden in te liggen. Daardoor is het vrij rustig weer met in de nachten kans op mist. Onder deze omstandigheden gaat het licht vriezen met minima tussen -3 en -5 graden, maar tijdens langere opklaringen zijn waarden van -6 of -7 graden haalbaar. Verder blijft de kans op een sneeuwbui aanwezig, de meest actieve buien komen in het kustgebied voor. Daar ook kans op onweer en hagel. Overdag dooit het niet of nauwelijks.

Na het weekend krijgt het Franse lagedrukgebied versterking van een andere depressie die voor de Marokaanse kust is ontstaan. De twee gaan samenwerken en proberen op te rukken in noordelijke richting en doen een felle aanval op de kou in midden en west Europa. Deze botsing tussen hele zachte lucht vanuit zuidwest Europa en de koude vrieslucht boven centraal en west Europa zal niet zonder gevolgen blijven.

Na het weekend, op maandag zal deze depressie  in delen van Spanje en dinsdag ook in Frankrijk voor veel sneeuw gaan zorgen. Deze neerslaggebieden trekken langzaam noordwaarts. Juist door die langzame verplaatsing kunnen neerslaggebieden lang blijven hangen en grote hoeveelheden neerslag produceren, in dit geval vooral sneeuw. Deze dooiaanval rukt op naar ons land. En ook in ons land neemt de kans op flink wat sneeuw toe, na het weekend en vooral vanaf dinsdag van het zuiden. Bovendien gaat het hard waaien en dus schakelen we over op een echt guur winters weertype. De mogelijkheid van een storm is volgende laatste weerkaarten een stuk afgenomen.

Scandinavië biedt met het koude hogedrukgebied felle weerstand tegen de dooioperatie. Ik zie deze eerste poging dan ook niet zonder meer slagen. Een tweede poging zal later volgende week plaats vinden. Deze maakt meer kans.

Meer Blog