Home > Piets blog > Volgende week barre kou?
Volg Piet

Piets blog

Volgende week barre kou?

Volgende week barre kou, of toch niet? Feit is dat er in een groot deel van het land al een behoorlijk pak sneeuw ligt, zoals hier in Berg en Dal, een dorpje onder de rook van Nijmegen. Bovendien komt er nog meer sneeuw bij en dat tegen de Kerstdagen! Naast flink oppassen in het verkeer is het dus genieten voor een ieder die van sneeuw en winterweer houdt! (Foto: Maaike Kuipers)

Er heerst een jubelstemming in de wereld van weer,- schaats- en ijsliefhebbers.
Die stemming wil ik niet verknallen. Maar laten we ons nog niet te snel rijk rekenen als het gaat om langdurige en matige tot strenge vorst.

De euforie komt vooral voort uit het feit dat het ECMWF deze ochtend met een zeer winters scenario op de proppen is gekomen. Volgende week is matige tot strenge en ook zeer strenge vorst haalbaar volgens dit atmosfeermodel. Dan barst de discussie over een eventuele Elfstedentocht los. Op dit moment is dat mij te prematuur.

Was het ECMWF niet hèt model dat het de laatste dagen alleen maar over een doorzettende dooi had voor na de Kerst? Het ECMWF voorzag eerder al een zachte Kerst. Ook andere modellen hebben grote moeite de huidige situatie goed te ‘vangen’. GFS twijfelt net als  Offenbach aan een nieuwe kouinval volgende week. Offenbach neigt naar verzachting, het GFS in de jongste operationele run eveneens.
Duidelijk is dat de onzekerheid groot is. Het hangt af van hoe het een en ander zich de komende dagen gaat ontwikkelen.

De kans op een heuse nieuwe kouinval met fellekou is er. Maar we kunnen ook de ogen niet sluiten voor de onzekerheid en de dat de kans op een minder koud scenario ook meer dan op de loer ligt.

Voor de winterliefhebbers heb ik wel heel erg goed nieuws:
Vandaag gaat het vooral in het noorden en oosten al sneeuwen. later vannacht in het zuidoosten een nieuwe sneeuw-zone.

Morgen valt in het hele land sneeuw. De grootste hoeveelheden zullen waarschijnlijk in het noorden, oosten en zuidoosten van het land vallen. Een vers nieuw sneeuwdek richting de Kerst met uitzondering van het kustgebied geen dooi maar aanhoudend winters.
Een witte en winterse Kerst dus. Daarom luidt mijn advies: genieten van het moment!  En vooral ook blijven oppassen in het verkeer!

Meer Blog