Home > Piets blog > Weerkaarten lange termijn: spannende ontwikkelingen, maar van echte kou nog geen sprake
Volg Piet

Piets blog

Weerkaarten lange termijn: spannende ontwikkelingen, maar van echte kou nog geen sprake

Op de weerkaarten voor de lange termijn tekenen zich spannende ontwikkelingen af. Tenminste voor winterliefhebbers.

Eerst de korte termijn: Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en  een depressie ten westen van de Britse Eilanden staat in ons land vandaag een stevige oostelijke stroming. Door de toenemende wind komt vrijwel geen mist meer voor.

Wel wolken er veel wolken aangevoerd. Het noorden profiteert van een paar opklaringen. Het lagedrukgebied ten westen van Ierland kan niet opstomen in noordelijke richting omdat die weg wordt afgesloten dor hogedrukgebieden, zowel boven Scandinavië als Groenland.

Het blijft dan ook liggen maar stuurt wel frontensystemen op ons land af. Morgen komt zo’n front vanuit het Kanaal opzetten. Er wordt dan wat warmere lucht aangevoerd, tevens neemt de wind af en de kans op wat hele lichte regen toe.

Op vrijdag zien we een klein lagedrukgebiedje vanaf de Azoren richting Frankrijk koersen. Deze zoekt de samenwerking met het Britse lagedrukgebied en proberen het hoog boven Groenland en Scandinavië noordelijk terug te dringen. Dit lukt deels.

Wij komen dan in een soort overgangsgebied te liggen tussen deze twee systemen.
In dat overgangsgebied ontstaan allerlei kleine storingen. Het gevolg zal zijn dat we te maken hebben met een veelal bewolkt weertype. Soms valt er wat lichte regen.

Zondag trekt de depressie vanaf Frankrijk naar Duitsland. Dan wordt de stroming noordoost en gaat de deur voor koude lucht vanuit Scandinavië op een kier. Maar wordt het meer dan een kier?

De lange termijn:
Aan de oostflank van het hogedrukgebied sijpelt hele koude vrieslucht vanuit Nova Zembla in zuidelijke richting uit.
Het hangt helemaal van de drukverdeling af in hoeverre deze koude lucht ook west Europa en ons land kan bereiken.

Wat gaat het lagedrukgebied, dat in het weekend via Frankrijk oostwaarts trekt precies doen? Waar komt het te liggen?
Volgens het ECMWF trekt het naar de Baltische Staten, komt koude lucht vanuit Scandinavië wel dichtbij, maar blijven er in het overgangsgebied steeds kleine en nieuwe storingen ontstaan en komt er geen duidelijke doorzettende noordoost stroming op gang.

Ook Offenbach laat storingen volgende week oprukken richting ons land en laat hogedruk vanaf Scandinavië tot over de Baltische Staten zien.
In beide oplossingen wordt het volgende week kouder met een toenemende kans op wat lichte nachtvorst, maar bereikt de echt koude lucht ons niet. Het zou ook heel vroeg in het seizoen zijn.

Tenslotte hebben we nog de Amerikanen. Deze laten, net als Offenbach en het ECMWF grote massa’s diepvrieskou zien boven Nova Zembla en nabij de Barentsz Zee. Voorlopig valt deze echte kou, ook in de visie van de Amerikanen nog niet in zuidelijke richting ‘om’ maar doet wel pogingen daartoe. Hogedruk zien we in deze oplossing boven Groenland en Scandinavië en depressies ten noorden en oosten daarvan.

Hoe dan ook: de weerkaarten zien er voor kou liefhebbers boeiend uit. Trouwens, ook voor een weerkundige zijn dit allerminst saaie kaarten.
Samenvattend kunnen we stellen dat het volgende week allemaal wat kouder gaat worden, maar dat van echte kou nog geen sprake lijkt. Voorlopig moeten we het doen met wat lichte nachtvorst en overdag 5 tot 6 graden.

Meer Blog