Home > Piets blog > Volgende week: winter of geen winter?
Volg Piet

Piets blog

Volgende week: winter of geen winter?

Nog altijd stoeien de diverse modellen over het weer voor de komende dagen en vooral de lange termijn.
Een sneeuwgebied op de grens met zachtere lucht trekt vanmiddag langzaam vanuit het zuidoosten verder het land binnen. Het zijn de restanten van een verkapte dooiaanval.

Het is een beetje een gure middag door de koude noord tot noordoostenwind die bij zee zelfs is aangetrokken tot kracht 7.

In het weekend hebben te maken met een soort breekpunt. Een hogedrukgebied boven Scandinavië dat over de Britse Eilanden ligt wordt uiteen geslagen door een kleine storing die van zaterdag op zondag overtrekt. De wind gaat meer vanaf zee waaien en vooral in het kustgebied dooit het dan licht.

Volgens sommige berekeningen zal de fusie daarna terugkeren en zal er een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië komen. We blijven dan nog wel wat storingsgevoelig, maar de kou zal zich vanaf zondag wel weer gaan verscherpen. Dit hogedrukgebied zou later volgende week nog wat dichterbij komen. We schakelen dan over een ‘stralingswinter’. Daar spreken we van als echte transportkou ontbreekt maar door uitstraling (helemaal boven een sneeuwdek) is dan wel stevige vorst mogelijk.
Dit is het scenario waarvoor het Amerikaanse NCEP en ook het Engelse Ukmo voor opteren.

Het ECMWF zit een beetje tussen de Offenbach visie en het NCEP in. Offenbach gelooft niet in herstelde fusie en laat het hogedrukgebied afzakken naar Frankrijk. De weg voor een IJslandse depressie wordt daarmee vrijgemaakt en daarmee weet zachtere lucht vanaf de Oceaan en de Noordzee ons te bereiken.

Het is net als gisteren: de mogelijkheid tot handhaving van kou of een terugkeer van de vorst is nog altijd mogelijk. De dreiging van een serieuze dooiaanval is echter ook nog altijd dwingend aanwezig en voorlopig ben ik dan ook terughoudend over vorst volgende week.

Meer Blog