Home > Piets blog > Vorst verscherpt zich
Volg Piet

Piets blog

Vorst verscherpt zich

Het vriest vandaag op veel plaatsen de hele dag. We hebben te maken met een echte winterdag waarbij er plaatselijk nog steeds wat sneeuw kan vallen. Het blijft oppassen in het verkeer dus.

Het voelt vandaag veel kouder aan dan de werkelijke maximum temperatuur van -1 tot -3 graden. Dat komt door de sterke wind uit het oosten. In het noorden is deze (vrij) krachtig, zuidelijk van de grote rivieren matig tot vrij krachtig 3 tot 5 Bft.
Daardoor voelt het aan als -7 tot -10 graden.

De komende dagen gaat de winter zich verscherpen. Een depressie vanaf Frankrijk trekt naar het centrale deel van Europa en zuigt in combinatie met een hogedrukgebied boven Scandinavië meer kou aan.

De kou verscherpt zich en in de nachten kunnen we matige, soms zelfs strenge vorst verwachten. Morgen kunnen we ons opmaken voor een zeer koude dag waarin de gevoelstemperaturen tussen de -14 en -18 graden komen te liggen. De oost tot noordoostenwind die in het kustgebied zelfs toeneemt naar stormachtig, 8 Bft is verantwoordelijk voor deze lage gevoelstemperatuur. De werkelijke temperatuur mag er ook zijn: rond -5 graden!

In het weekend staat een dooiaanval op het programma. Over de kans van slagen schrijf ik in de loop van de ochtend een nieuw blog.

Meer Blog