Home > Piets blog > Vulkaan blog
Volg Piet

Piets blog

Vulkaan blog

Update 22-04-2010: De vulkaan onder de Eyjafjallajökull gletsjer is in een minder actieve andere fase gekomen waarbij magma minder met ijs en smeltwater reageert.

Foto: SAT24. Live beeld van 20 april 2010.

Update 20-4-2010, 07.30 uur: Vanuit de provincie Groningen zijn inmiddels talrijke meldingen binnengekomen over asdeeltjes die naar beneden zijn gekomen, afkomstig van de vulkaan in IJsland. Gistermiddag kwamen hierover al veel meldingen bij de collega’s van RTV Noord. Ook vanmorgen kwamen nog talrijke meldingen binnen. Eerder zijn het afgelopen weekend al meldingen uit de provincies Friesland en Groningen binnengekomen over neergekomen asdeeltjes. Ook hebben veel mensen eerder gezegd de vulkaan te hebben geroken, zwavel. De lichte regen van de afgelopen nacht en vanmorgen vroeg, heeft die stof en asdeeltjes kunnen meenemen en op de grond doen terechtkomen.  

  

Update 19-4-2010, 15.15 uur: Uit de informatie van satellietfoto’s en waarnemingen van vliegtuigen blijkt dat de vulkaan op IJsland nog altijd actief is en op onregelmatige momenten rook, as en stof uitstoot. Het meest recentelijk uitgestoten vulkanische stof en as breidt zich uit naar het zuidoosten. Op de bijgaande satellietfoto (bron: Met Office) is het gebied met vulkanische as goed zichtbaar aan

© Copyright EUMETSAT/Met Office

de oranje en lichtrode kleuren, ten oosten en zuidoosten van IJsland. Deze nieuwe as bevindt zich op een hoogte van ongeveer 3 km.  

lichtbruine, zandkleurige rook Foto: NASA gemaakt met MODIS

 Met de huidige heersende stroming, zal deze as zich uitbreiden naar het zuidoosten en geleidelijk groter worden. De as zal zich geleidelijk verspreiden over het noorden en midden van Engeland en Denemarken en vanaf morgen-morgenavond ook over ons land.  

Van diverse bronnen hebben we meldingen gekregen, oa. uit Friesland en Groningen, over een donkergrijze aanslag en ook op talrijke andere plaatsen in Engeland zijn er observaties van as gemeld. Door neerslag kunnen asdeeltjes – ook van eerdere uitbarstingen over een groter gebied, inclusief ons land – en stofdeeltjes worden meegenomen en op de grond terechtkomen.  

Onbekend is hoe groot de concentratie daarvan zal zijn en wat daarvan de eventuele gevolgen voor de volksgezondheid kunnen zijn.  

  

Update 17 april 2010, 16.06 uur: De vulkaan onder de Eyjafjallajökull gletsjer is nog altijd actief. Een eerdere uitbarsting heeft het ook nog weleens lang volgehouden. Ik heb eerder aangegeven dat een vulkaan onder de gletsjer van eind 1821 tot begin 1823 regelmatig actief was.
De gletsjer mag ook “Eyjafjöll” genoemd worden. De betekenis van Eyjafjallajökull is: Eyja = Eilanden, Fjall = Berg en Jökull = Gletscher. Eerdere uitbarstingen waren er in de jaren 920 en 1612 en met tussenpozen tussen 1821 en 1823.  

Katla. Foto: Oddur Sigurdsson

Even ten oosten en onder dezelfde ijskap ligt de vulkaan “Katla”. De Katla barst een keer in de veertig tot tachtig jaar uit. De laatste grote uitbarsting was in 1918 met een kleinere in 1947-1948 (duurde elf maanden). Katla, Hekla en Grimsvotn zijn de grootste vulkanen op IJsland. Hekla en Katla worden op IJsland de “Boze Zusters” genoemd. Zoals ik al eerder aangaf volgde na Eyjafjallajökull vaak een uitbarsting van Katla. Tot nu toe is alles rustig rond Katla.  

Weer: een vulkaanuitbarsting kan van invloed zijn op het weer. Met name een uitbarsting van Katla kan door de grotere activiteit voor een kouder weertype zorgen. Zo waren de zomers in 1918 en 1948 aan de koele kant.  

Dit blog is mede tot stand gekomen door de medewerking van Barend Kuiken.  

16 april 2010, 12:27 uur: Blijft het bij deze vulkaanuitbarsting? De vulkaanuitbarsting die op dit moment aan de gang is, lijkt voorlopig nog door te gaan. De vorige uitbarsting onder de Eyjafjallajökull gletsjer heeft meer dan een jaar geduurd meldt de BBC (van december 1821 tot januari 1823). De grote vraag is of het bij deze uitbarsting blijft. In het verleden was een uitbarsting onder de Eyjafjallajökull gletsjer vaak een voorbode van een zwaardere uitbarsting bij een grotere vulkaan in de buurt, de Katla. De Katla vertoont op dit moment geen activiteit. De Britse weerdienst verwacht dat de as tot en met zaterdagochtend nog aanwezig zal zijn boven een groot deel van Europa. De hoeveelheid as in de lucht lijkt geleidelijk af te nemen, omdat het zich verspreidt. Op de Shetland Eilanden en in het noorden van Schotland komt wat vulkaanstof naar beneneden. Het is sporadisch dat dit soort situaties bij ons in Europa voorkomen. En dan gaat het ook nog om de combinatie van uitbarsting en een hoogtestroming die noordwestelijk moet zijn om de as richting ons te vervoeren. Ook moet de uitbarsting zodanig sterk zijn dat de as tot boven de 5000 meter hoogte terecht komt. 

 15 april 2010, 14:43 uur: Aswolken zichtbaar op satelliet en radar 

Aswolken 15 april 2010

Visuele satelliet Europa 14.00 uur

De vulkanische activiteit op IJsland en de daarbij uitgestoten vulkanische as, drijft vanmiddag vanuit het noordwesten over Nederland. Op de radarbeelden zijn opvallend veel echo’s zichtbaar die waarschijnlijk verband houden met de as. Op de actuele satellietbeelden zijn de ‘aswolken’ eveneens zichtbaar. Vanaf IJsland is een zweem van licht grijze, hoge bewolking zichtbaar die in vrijwel één streep met de bovenlucht-circulatie meetrekt. De voorste aswolk komt vanmiddag ons land binnen en trekt geleidelijk verder zuidoostwaarts.

Meer Blog