Home > Piets blog > Wachten op uitbarsting van de Katla
Volg Piet

Piets blog

Wachten op uitbarsting van de Katla

De overlast die de Eyjafjallajökull-vulkaan op IJsland heeft veroorzaakt is groot. Mens en dier hebben last van de as uit de krater, maar vlakbij ligt er nog één en die is veel gevaarlijker, zeggen de IJslanders.

De Katla is één van de grootste en actiefste vulkanen van IJsland. Ook al houdt deze zich nu nog koest, na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull wordt de activiteit van de vulkaan nog beter in de gaten gehouden.

Voorbereid
Op het IJslandse Interventiecentrum zijn ze overal op voorbereid, zegt een woordvoerder: “Met één druk op de knop sturen we duizenden hulpverleners op pad.”

De Katla ligt in het zuiden van IJsland op ongeveer 20 kilometer afstand van de Eyjafjallajökull, verscholen onder een gletsjer. Bij een uitbraak kunnen enorme vloedstromen van kokend hete modder vrijkomen die alles en iedereen op hun weg wegvagen.

Gemiddeld barst de Katla zo eens in de 80 jaar uit en de laatste uitbarsting was in 1918. “Het is tijd”, zegt filmmaker Villi Knudsen, die alle vulkanen op IJsland heeft gefilmd. “We wachten nu al jaren op Katla. Hij zou zelfs over een half uur kunnen uitbarsten.”

Opgewonden
Sommige deskundigen zeggen dat de uitbarsting wel groot kan zijn, maar dat de as niet zoveel problemen voor het vliegverkeer zal veroorzaken. De as van de Katla is van een andere samenstelling dan die van de Eyjafjallajökull. De as is zwaarder en zal daardoor niet zover door de wind worden meegevoerd.

Berggids Andrina Erlingsdóttir woont onderaan de vulkaan. Ze is op haar hoede, maar bang is ze niet: “Ik ben eerder opgewonden. Ik wil de uitbarsting echt graag meemaken. Het hoort bij IJsland, het hoort bij mijn leven.”
(bron: ANP)

Meer Blog