Home > Piets blog > Warmte in- en na het weekend?
Volg Piet

Piets blog

Warmte in- en na het weekend?

Vandaag wordt ons weer bepaald door een frontensysteem wat hoort bij een Ierse depressie. Deze trekt langzaam richting Schotland. Aan de voorzijde wordt warme lucht aangevoerd. Zo kan het in het oosten van het land nog zomers warm worden met 25 graden.

Later vanmiddag zal het frontensysteem het westen van het land binnen trekken en het geeft een paar pittige buien met kans op onweer en veel regen. vannacht passeert een volgende storing met dan opnieuw (onweers) buien.

Daarna komen we in een minder warme luchtsoort terecht. Dat komt doordat er een meer west tot noordwestcirculatie ontstaat dankzij het in kracht toenemende Azoren hoegdrukgebied op de Oceaan. Boven Lapland ligt een ander hogedrukgebied dat zich uitstrekt tot over de Oeral en het is dit hogedrukgebied dat zoveel hitte en overlast geeft in Rusland.

Tussen deze twee hogedrukgebieden in zijn storingen actief en daar hebben we dan ook de komende dagen mee te maken.

In het weekend breidt het Azoren hoog zich uit tot over Scandinavië. Langzaam maar zeker komt er dan vanaf zondag een meer noordoostelijke stroming opgang waardoor de Russische warmte op transport richting West Europa gezet wordt. Tenminste, dat is de visie van Offenbach en daar ik voorlopig ook vanuit.
Op zondag wordt het al 23 of 24 graden en het weekend zou het nog wel eens wat warmer kunnen worden.

GFS en ook de nieuwste ECMWF run gaan in deze oplossing niet mee. Vooral het ECMWF is zeer negatief en gaat uit van een depressie in de buurt van ons land.

Meer Blog