Home > Piets blog > Weekend kans op nachtvorst!
Volg Piet

Piets blog

Weekend kans op nachtvorst!

Wolken zijn vannacht via het noordoosten ons land binnen getrokken en hebben een einde gemaakt aan een periode van fraai en zonnig weer.

Het veranderende weertype hangt samen met het wegtrekken van een hogedrukgebied. De afgelopen dagen lag het boven het zuidwesten van Noorwegen, inmiddels boven de Britse Eilanden. Vochtige lucht vanaf de Noordzee weet de weg naar ons land te vinden met een geleidelijk meer en meer naar noordwest krimpende storing.

Voorlopig verandert er aan deze situatie niets. Wolken houden dan ook de overhand en gaandeweg de week neemt de kans op (enige) regen ook nog eens toe.
De kans op neerslag wordt nog eens versterkt omdat er op vrijdag een storing vanaf Scandinavië dicht langs ons land naar Denemarken trekt. Achter het wegtrekken van deze storing komt een Brits ruggetje van hogedruk over ons land heen te liggen. De kans op neerslag neemt vanaf zaterdag dan snel af. Dat niet alleen. Er wordt koudere lucht aangevoerd en in de nachten daalt het kwik vanaf zaterdag naar waarden tot dichtbij het vriespunt en misschien dat het zelfs op neushoogte wel tot wat lichte vorst gaat komen. Aan de grond verwacht ik vanaf zaterdagnacht een paar nachten met zware grondvorst!

Gisteren grote temperatuursverschillen
Er waren gisteren grote temperatuursverschillen in ons land. Het oosten en zuidoosten van het land beleven flink koud ondanks het feit dat de zon daar vrijwel de hele middag ongehinderd scheen.
In Hupsel werd het slechts 7.7 graden, Twente kwam tot 8.9 graden.

Naar het noordwesten toe was het een stuk milder. In Leeuwarden werd het 14.6 graden, Stavoren meldde een maximum temperatuur van 14.8 graden.

Meer Blog