Home > Piets blog > Weerkaarten lange termijn: winter?
Volg Piet

Piets blog

Weerkaarten lange termijn: winter?

Koning winter doet de komende dagen weer een poging ons land te veroveren. Er is een strijd gaande tussen zachte lucht ten zuidwesten- en koude lucht ten noorden en oosten van ons land.

Het noordoosten van ons land bevindt zich het dichtst bij de koude lucht, daar vroor het vanochtend licht. Zo zal het ook de komende dagen zijn: het noordoosten zal wat lagere temperaturen hebben dan het midden en zuiden van ons land omdat het grensgebied tussen de twee luchtsoorten bijna recht boven ons land komt te liggen.

De strijd tussen de luchtsoorten verhevigt in het weekend als een depressie, gevuld met zachte lucht vanuit Frankrijk richting ons land trekt. Het geeft een toenemende kans op regen en sneeuw en dus gladheid.
In de nachten vriest het licht en overdag komt het kwik iets boven nul uit.

En wat gebeurt er dan na het weekend? Laten we de diverse modellen eens bij langs lopen. Offenbach laat het Scandinavische hogedrukgebied wat afzakken tot nabij Denemarken. Het lagedrukgebied verdwijnt naar Duitsland en met een aantrekkende oostelijke stroming wordt er koudere lucht aangevoerd. Het geeft in de nacht na het weekend matige vorst. Rond dinsdag of woensdag lijkt een hogedrukgebied zich boven de Britse Eilanden te gaan vestigen.

Het Amerikaanse GFS is het voor een groot deel eens met de Duitsers maar zien nog wat meer kou vanaf maandag. In de nachten matige en in het noordoosten en oosten kans op strenge vorst. De tweede weekhelft trekt het hoog snel weg naar het oosten van Europa en neemt het hogedrukgebied op de Oceaan de regie over. Einde winterse periode volgens de Amerikanen.

Het ECMWF voorziet ook dat de koude vrieslucht na het weekend ons land binnenstroomt. Een hogedrukgebied boven Rusland heeft een krachtige uitloper tot over Finland en Zweden. Ook in deze visie in de nachten gemakkelijk matige vorst in de nacht en ochtend. Vanaf donderdag maakt een storing alweer een rap einde aan de kou. Conclusie: de strijd tussen zachte- en koude lucht zal na het weekend aanvankelijk gewonnen worden door de koude vrieslucht. Maar een lang leven lijkt dit niet beschoren.

Meer Blog