Home > Piets blog > Weerkaarten lange termijn: wisselvallig
Volg Piet

Piets blog

Weerkaarten lange termijn: wisselvallig

We hebben te maken met een wisselvallig weertype. Oorzaak daarvan is een depressie die boven het zuidoosten van de Britse Eilanden ligt en het komend etmaal via het Kanaal de noordelijke Noordzee optrekt.
In de hogere luchtlagen is dit lagedrukgebied gevuld met hele koude lucht, wat garant staat voor de nodige onstabiliteit en soms veel wind.
Richting het Paasweekend vullen de depressies boven de Britse Eilanden iets op waardoor de wind wat gaat liggen. Hogedrukgebieden vinden we dan boven Rusland, het zuidoosten van Europa en de bij de Azoren.

Na het weekend proberen hogedrukgebieden wat meer invloed op het weer bij ons te krijgen. Volgens de meeste berekeningen zal dit proces maar moeizaam verlopen en blijven we in het grensgebied liggen tussen depressies op de Oceaan en hogedrukgebieden die geleidelijk wat meer boven het centrale deel van Europa komen te liggen en verbinding proberen te maken met het Azorenhoog. In dat geval zal het gaandeweg volgende week wel wat milder gaan worden, maar de wisselvalligheid verdwijnt niet.

Meer Blog