Home > Piets blog > Weerpraatje: herfst barst los
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: herfst barst los

Het is echt herfst! Een actief buiengebied trok vannacht van noordwest naar zuidoost over het land en liet een aantal flinke buien los.

De buien hangen samen met het binnendringen van koudere lucht vanuit het noordwesten. Een omvangrijk lagedrukgebied bij Scandinavië is er verantwoordelijk voor en dit blijft de komende dagen zo. Van oorsprong hele koude lucht komt in aanraking met het relatief warme Noordzeewater en er ontstaan actieve buien. De meeste komen voor in het kustgebied, maar ook landinwaarts houden we het deze week bepaald niet droog.

Er ontstaan ook aparte storingen rondom de depressie en morgen trekt een dergelijk mini depressie noordelijk van de Wadden naar Denemarken. Op de Wadden neemt de wind toe naar hard, kracht 7. Het komt tot enkele buien maar tussen deze nattigheid door schijnt de zon ook nog af en toe.

Ook donderdag en vrijdag liggen storingen in de buurt van ons land, maar stroomt er wel iets zachtere lucht ons land binnen.

Zaterdag arriveert een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. De stroming wordt daardoor meer zuid tot zuidwest. De buien krijgen een minder zwaar karakter.

Het is dit lagedrukgebied dat op zondag en maandag dicht in de buurt van ons land ligt. daardoor is wisselvalligheid gegarandeerd.
Na het weekend koerst deze depressie richting het Middellandse Zeegebied en kunnen centraal en zuid Europa zich opmaken voor een nieuwe zeer wisselvallige periode.

Meer Blog