Home > Piets blog > Weerpraatje: hittekanon gaat opnieuw aan!
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: hittekanon gaat opnieuw aan!

Voorlopig is het zwembad bij uitstek de ideale plaats. Vooral vrijdag zal extreem warm en benauwd verlopen. In het zuidoosten wordt het mogelijk 35 graden!

Een hogedrukgebied dat gisteren boven Duitsland tot over Frankrijk lag is iets in oostelijke richting opgeschoven. Ons weer komt nu niet meer uit het oosten of zuidoosten maar vanaf de Noordzee dankzij een nieuw hogedrukgebied dat zich heeft aangediend en bij Bretagne ligt.

Er wordt wat minder hete lucht aangevoerd. Gisteren werd het in Brabant en Limburg tropisch warm: Arcen (31.7) Eindhoven (30.8) Twente en Ell (30.7).
Deze waarden zullen we vandaag niet halen. Ook morgen niet, wanneer dit hogedrukgebiedje boven de Noordzee ligt. Dan een noordenwind.

Daarna verplaatst het hoog zich naar het Oostzeegebied en het oosten van Duitsland met een uitloper tot over Frankrijk en het Alpengebied. Tegelijk zien we een aanzwellende depressie ten westen van de Britse Eilanden met een trogachtige storing die boven Bretagne komt te liggen.
Er ontstaat een zuid tot zuidoostelijke stroming en het hittekanon gaat aan. Op donderdag in het zuidoosten en oosten al kans op tropisch weer en wat te denken van vrijdag.
Op 1.5 km hoogte loopt de temperatuur op naar maarliefst 20 graden. Een extreme waarde voor ons land. De temperatuur op 1.5 km hoogte heeft vaak grote invloed op de temperatuur aan de grond.

Vrijdag kan het kwik in het zuidoosten van het land dichtbij de 35 graden gaan komen! Misschien zelfs deze waarde wel halen.

In de nacht naar zaterdag passeert een zwakke storing behorend bij de Britse depressie die lokaal kans op een onweersbui geeft.

Op zaterdag ligt deze zwakke storing boven ons land, maar is nauwelijks in staat echt koelere lucht ons land binnen te brengen. In het westen koelt het wel iets af door een opstekend westenwindje. In het oosten opnieuw gewoon tropisch maar licht onstabiel en kans op een onweersbui.

Is dat dan het begin van het einde van deze zomerse periode. Volgens de meeste berekeningen niet. Deze gaan uit van aanhoudend zomerweer, ook na het weekend met steeds nieuwe hogedrukgebieden in de buurt van ons land en volgens het ECMWF gaan de temperaturen in de loop van volgende week opnieuw richting de 30 tot 35 graden! Ik zelf ga voorlopig uit van een aanhoudend (zeer) warm weertype maar wel een iets toenemende kans op een onweersbui.

Waarschuwing
: mijd tussen 13- en 17.00 de volle zon zo veel mogelijk. Drink veel water en zorg voor voldoende water in de auto wanneer u onderweg gaat. Veel bedrijven adviseren waarvan het personeel buiten werkt, het rustiger aan te doen. Vooral vrijdag zal extreem warm verlopen.

Meer Blog