Home > Piets blog > Weerpraatje: hogedruk bij Scandinavie
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: hogedruk bij Scandinavie

Een kleine depressie bij Bretagne, die is ontstaan aan de zuidflank van een depressie ten westen van IJsland voert warme lucht aan richting ons land.
Als tegenhanger fungeert een hogedrukgebied boven Rusland. Aanvankelijk lag dit ‘hoog’ boven Scandinavië. het lagedrukgebied bij IJsland heeft het iets in westelijke richting weggeduwd. Storingen proberen nu vanuit het zuidwesten ons land binnen te trekken. Dit gaat echter maar moeizaam omdat het hogedrukgebied behoorlijk wat tegengas geeft.

Dinsdag tot en met donderdag weten zwakke storingen of restanten ervan nu en dan tot ons land door te dringen. Zij het in uitgeperste vorm.
Woensdag neemt de kans op wat regen later op de dag daardoor iets toe. Ook donderdag zou er nog een spatje regen kunnen vallen.
Op beide dagen is de aangevoerde lucht nog altijd warm.

Er gaat echter wel het een en ander veranderen. Het hogedrukgebied bij Rusland keert weer terug richting Scandinavië. De wind draait bij ons naar het oosten en koudere lucht komt steeds dichterbij. Op vrijdag weet deze later op de dag het noordoosten te bereiken. In de winter zou het een kou-inval van allure betekenen en zouden we ongetwijfeld op de schaats komen.

In het weekend schakelen we dan ook over op een schraal weertype met een sterke oostenwind en gaat het kwik terug naar 16 of 17 graden. in het noorden misschien nog wel een graadje kouder.
Wind en lagere temperaturen worden echter wel gecompenseerd door heel veel zonneschijn! ook de nachten worden kouder.

De blokkade door hogedruk lijkt ook na het weekend nog wel een poosje stand te houden.

Meer Blog