Home > Piets blog > Weerpraatje: Hogedruk onderweg naar Scandinavië
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: Hogedruk onderweg naar Scandinavië

Ons weer wordt gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied. Aanvankelijk lag het boven Scandinavië, inmiddels is het weggetrokken tot boven het westen van Rusland en de Baltische Staten.

Door deze beweging krijgen storingen, behorend bij een diepe depressie die tussen IJsland en de Britse Eilanden ligt, meer ruimte om richting ons land op te rukken.

Daardoor hebben we naast zonnige perioden ook te maken met wolkenvelden. Morgen trekt een zwak front het westen van het land binnen. Deze trekt in noordelijke richting en kan enige regen geven, vooral in het noorden en westen van het land.

Donderdag zien we echter dat het hogedrukgebied opnieuw in beweging komt en ditmaal in westelijke richting. Hoe de storingen ook tegenwerken, ze zullen het gaan verliezen van het hoog, wat geen schande is. Het is een zeer krachtig bolwerk, hoewel de luchtdruk (1045 hPa) niet eens bijzonder hoog is.

Het gevolg is dat storingen de aftocht blazen en dat de zon vanaf vrijdag meer en meer gaat schijnen. Het hoog komt in het weekend boven Scandinavië te liggen. De wind wordt oost en neemt flink toe. bij zee tot een volle 6 bft.
De nachten worden kouder en ook overdag zal het kwik meer en meer inleveren. Het bijna zwoele weer maakt in het weekend dan ook plaats voor een meer schraal weertype, maar wel met volop ruimte voor de zon.

Na het weekend zien we een luchtdruk tot ontwikkeling komen waar schaatsliefhebbers in de winter van zouden gaan watertanden.

Hogedruk bouwt zich op boven Groenland en breidt zich uit over IJsland en maakt verbinding met het Scandinavische hogedrukgebied.

Depressies worden gedwongen een zuidelijke koers te volgen en komen boven het Iberisch Schiereiland te liggen.
Een dergelijke klassieke drukverdeling zou in de winter tot een onvervalste vorstperiode leiden.

Nu niet. Wel staat deze drukverdeling garant voor lange tijd veel zon en droog weer met temperaturen die geleidelijk aan onder het langjarig gemiddelde van 14 tot 15 graden zullen duiken.

Meer Blog