Home > Piets blog > Weerpraatje: keert hitte terug?
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: keert hitte terug?

Nieuwe hitte is onderweg en dus kunnen we dit soort plaatjes later in de week opnieuw verwachten.

De hitte heeft plaats gemaakt voor warmte. Voor veel mensen een verademing. De vraag die nu rijst is natuurlijk of de hitte terug keert?

De diverse computermodellen zien het wel zitten. Vandaag zien we op de Europese weerkaart het Azoren hoog als bepalend systeem voor het weer bij in ons land. Bovendien passeert er een zwak koufront wat verantwoordelijk is voor wolken en een lokaal buitje.

Morgen schuift het hoog op richting Bretagne. Warmere lucht sluipt alweer dichterbij. Wordt het morgen en vandaag 19 tot 23 graden, woensdag is het alweer zomers met veel zon en dan loopt het kwik in het zuiden al weer op tot iets boven de 25 graden. Het hogedrukgebied ligt dan boven Duitsland.

Donderdag krijgt dit hogedrukgebied een uitloper tot over de Balearen en het oosten van Frankrijk. Tegelijk zien we depressies boven Spanje en het centrale Middellandse Zeegebied. Deze situatie zorgt er voor dat hete lucht vanuit Zuid Europa steeds dichterbij komt. Volgens het Amerikaanse GFS wordt het vanaf donderdag op veel plaatsen alweer tropisch. Offenbach laat het donderdag in het zuiden ook al tropisch warm worden. Volgens dit model passeert er op vrijdag een zwakke storing met misschien een bui en ook even iets lagere temperaturen. Ook de andere modellen berekenen een enkele onweersbui op vrijdag.

Zowel het ECMWF als Offenbach en GFS laten weer een zeer warm tot tropisch weekend zien waarbij zondag de wamste dag wordt met kwikstanden die de tropische 30 graden weer gemakkelijk kunnen overschrijden. Ofwel: de hitte maat even plaats voor warmte, maar keert later in de week terug.

Na het weekend neemt de kans op onweer dan toe en volgt, zo laten de meeste berekeningen zien, even weer afkoeling. Ook dat zou dan maar weer tijdelijk zijn.

Meer Blog