Home > Piets blog > Weerpraatje: lange tijd zomer!
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: lange tijd zomer!

Vandaag prachtig strandweer en ook morgen en in het weekend is het zomerweer. Wel wordt het tijdelijk een fractie minder warm en is er bij zee in de middag kans op een zeewindje

Een hogedrukgebied vanaf de Oceaan tot over Bretagne zorgde gisteren maar ook vandaag voor de aanvoer van hele warme lucht. Was het gisteren steeds strak blauw aan de lucht, vandaag komen er wel een paar stapelwolken voor.

Dit hogedrukgebied trekt vanaf Bretagne naar de Noordzee alwaar het morgen arriveert. Door deze ontwikkeling draait de wind naar het noordwesten en voert dan een iets minder warme luchtsoort aan.
Ook schuiven er een paar wolken over.

In het weekend koerst het hogedrukgebied net noordelijk van de Wadden naar het zuiden van Noorwegen en Zweden waar het zondag aankomt. Er wordt weer warmere lucht aangevoerd, in het zuiden van het land kan de 25 graden gemakkelijk worden gehaald of wellicht overschreden. Er is wel verschil in temperatuur tussen het noorden en zuiden van het land. In Groningen en Friesland, maar ook de Kop van Noord Holland is het beduidend minder warm dan in Brabant, Limburg en Gelderland.

In de nacht naar maandag komt een zwakke storing vanaf de Noordzee op de grens met wat koelere lucht, aangestuurd door een hogedrukgebied ten zuidwesten van Engeland. Volgens de Amerikaanse en Engelse berekeningen gaat dit in het westelijk kustgebied een bui opleveren.

Na het weekend fuseren deze twee hogedrukgebieden en houden actieve storingen op afstand. Misschien dat er maandag een enkele onweersbui voor kan komen, maar het hoog dat in de buurt van ons land ligt houdt de warmte gevangen en geleidelijk aan wordt het eigenlijk steeds warmer.

Na halverwege volgende week komt de tropische waarde van 30 graden in zicht! Alleen het Amerikaanse lange termijn model is enigszins terughoudend  met hele hoge waarden. Maar ook in deze visie kunnen we uitgaan van een zomerweek.
Zowel het ECMWF als Offenbach zijn het in grote lijnen met elkaar eens en worden ondersteund door de Canadezen. Kan het nog mis gaan?

Meer Blog