Home > Piets blog > Weerpraatje: mist en snel stuk warmer!
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: mist en snel stuk warmer!

Deze vrijdag begint op veel plaatsen met mist. Een waarschuwing dus voor het verkeer.
De mist en laaghangende wolken zullen in de loop van de ochtend oplossen en de zon breekt door.

Op de weerkaart zien we een storing naderen. Vandaag liggen we precies tussen twee storingen in. Vannacht arriveert dan de volgende storing en die sleept morgen boven ons land. Dat geeft bewolking, soms wat regen en een wat kil weertype.

Maar dan: zondag zien we een grote depressie bij IJsland die probeert het heersende hogedrukgebied bij Scandinavië uit het zadel te wippen. Deze geeft echter zware tegenstand en storingen worden gedwongen een zuidelijke koers te volgen. De gaan richting de Azoren en deels voor de kust van Portugal en Spanje. Er ontstaat een zuid tot zuidoostelijke stroming en warme lucht vanuit Frankrijk druppelt ons land binnen.

Fronten liggen echter dichtbij ons land, boven de Noordzee. Het wordt dan wel warm, zondag kan het bijvoorbeeld 21 graden worden (!) maar een stralend weertype hoeven we niet te verwachten. Naast geregeld zon zullen er ook wolken voorbij trekken.

Deze warme zuidoostelijke stroming houdt maandag aan. Dinsdag weten de storingen dan eindelijk het vaste land van Europa te bereiken waardoor de kans op een bui toeneemt. Het hogedrukgebied blijft echter stevig tegengas geven. Echt koele lucht kan ons niet bereiken en zo zal ook de eerste helft van volgende week zacht beginnen.

Het hogedrukgebied neemt volgende week alleen nog maar in kracht toe, waardoor de stroming geblokkeerd blijft en aanhoudend uit richtingen tussen zuid en zuidoost komt. En dus blijft het mild!

Meer Blog