Home > Piets blog > Weerpraatje: noordoosteljike stroming
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: noordoosteljike stroming

Regen- en onweersbuien hebben een einde gemaakt aan een tweetal dagen van fraai en warm najaarsweer.

Het weekend staat in het teken van een depressie die passeert en daarna hogedrukopbouw boven Scandinavië. Was het winter geweest, dan konden we spreken van een buitengewoon interessante drukverdeling.
Als de drukverdeling van de laatste maanden, maar eigenlijk geldt dat wel grofweg voor die van de afgelopen jaren, een voorbode is van de gemiddelde drukpatronen de komende winter dan staat ons een boeiende winter te wachten.

Met een vrij zuidelijk gerichte straalstroom staat de deur voor allerlei verrassingen uit het noorden dan open.

De komende dagen zal de stroming door het opbouwend hogdrukgebied boven Scandinavië weer gaan draaien naar het noordoosten.
Het licht echter nog te ver weg om ons direct van een duidelijke weersverbetering te voorzien.
Zo blijft het op zaterdag niet droog en nadert op zondag een volgende storing vanuit Duitsland met later op de dag regen.

Na het weekend neemt het hoog de regie wat meer in handen. De kans op een paar buien blijft vooral op maandag nog vrij groot. Op dinsdag en woensdag maken buien plaats voor buitjes en breekt de zon meer en meer door. Er wordt wel vrij frisse lucht aangevoerd en in de nacht naar woensdag zou het aan de grond lokaal wel eens tot een graadje grondvorst kunnen komen.

Volgens de meeste computerberekeningen houdt het hogedrukgebied boven Scandinavië de hele volgende week stand en komt er een oost tot zuidoostelijke stroming opgang.
Depressies vanuit Frankrijk zullen de aanval de tweede weekhelft gaan openen, waardoor de kans op regen dan vooral in het zuiden toeneemt. Het is natuurlijk altijd nog afwachten hoe een dergelijke situatie zich gaat ontwikkelen.

Meer Blog