Home > Piets blog > Weerpraatje: oostelijke stroming
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: oostelijke stroming

Er ontstaat een oostelijke stroming. Vandaag en morgen is het nog vrij zacht, maar vanaf zondag stroomt koudere lucht ons land binnen. Na het weekend gaat de wind nog iets liggen en is er kans op lichte grondvorst. Misschien wordt het tegen het einde van volgende week nog wel iets kouder. Zouden dit soort mooie plaatjes dan al binnen handbereik liggen?

We kunnen ons gaan opmaken voor een lange periode van stabiel weer. Een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied verplaatst zich de komende etmalen vanaf de Baltische Staten richting Scandinavië. Na het weekend zoekt het contact met een hogedrukgebied bij IJsland.

Storingen worden op afstand gehouden en de zon gaat schijnen. Door de aantrekkende wind uit het oosten zal mist een veel minder grote rol spelen en wolken hebben al bijna helemaal geen bestaansrecht meer.

Er komt een heuse blokkade in de bovenlucht en deze zal wellicht de hele volgende week stand weten te houden. Het weer krijgt wel een wat schraal karakter. De zon gaat voluit schijnen maar geleidelijk aan moeten we dit wel bekopen met steeds lagere temperaturen. Na het weekend wordt het overdag nog een graad of 13 tot 14 en in de nachten is er kans op lichte grondvorst.

Boven het oosten van Finland ontstaat volgende week een diepe depressie die gevuld is met hele koude lucht. Dit lagedrukgebied duwt het hoog iets terug richting IJsland. Zo zal de stroming later volgende week zijn oorsprong maar uit het echte noorden krijgen waardoor een nog wat koudere luchtsoort ons land zou weten te bereiken. Maar ook dan lijken storingen op afstand te blijven. Een interessante drukverdeling wat mij betreft.

Meer Blog