Home > Piets blog > Weerpraatje: verbetering onderweg?
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: verbetering onderweg?

Vandaag passeert een storing met regen en wind. Een depressie heeft zich vanaf de Britse Eilanden een weg gebaand naar Frankrijk. In het oosten en zuidoosten van dit land zijn vandaag talrijke zware  buien actief die zich nauwelijks voortbewegen en zeer veel regen gaan geven. Overlast kan haast niet uitblijven. Binnen een etmaal kan meer dan 200 mm water vallen!

Deze depressie verovert vandaag ook ons land, wat gepaard gaat met wind en regen. Langs de noordwestkust staat aanvankelijk een harde oost tot zuidoostenwind, kracht 7! In de winter zou deze drukverdeling tot sneeuw (stormen) hebben geleid. In de regen is het uitgesproken kil met 13 of 14 graden! Een voorsmaak van de herfst vandaag.

Het lagedrukgebied dringt de komende dagen dieper Europa in. Grote delen van centraal Europa, maar ook Italië krijgen te maken met overvloedige regenval.

Ons weer zal de komende dagen onder de gordel van lagedruk komen te liggen. Het gevolg is dat de wind afneemt, maar het aanvankelijk wel wisselvallig blijft.

Op vrijdag komt een hogedrukgebied vanaf de oceaan richting ons land en dat geeft een duidelijk verbetering. Wat dit hogedrukgebied daarna precies gaat doen en waar het komt te liggen is vooralsnog niet helemaal duidelijk. de diverse modellen zijn het daarover bepaald niet eens.

Storingen die om het hogedrukgebied heen circuleren blijven dicht in de buurt, maar vooralsnog ga ik uit van een droge vrijdag. Zaterdag lijkt dit waarschijnlijk niet te gaan lukken. Dan rukt een hogedrukgebied vanaf de Oceaan in oostelijke richting op en kan een zwakke storing vanaf de Noordzee ons land wel bereiken.

Voor volgende week ziet het volgens het Duitse Offenbach heel aardig uit wanneer een gordel van hogedruk vanaf de oceaan tot over ons land heen komt te liggen. Deze maakt verbinding met een hogedrukgebied boven Oost Europa. Warm weer hoeven we niet te verwachten, maar het wordt stabiel met regelmatig zon. In deze drukverdeling, waarbij het vrij rustig weer zal zijn en de Noordzee een rol speelt zou er wel gemakkelijk mist kunnen ontstaan in nacht en ochtend.

Meer Blog