Home > Piets blog > Weerpraatje: verbetering van lange duur?
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: verbetering van lange duur?

We kunnen ons gaan opmaken voor een deels mooi weekend en ook de aanloop vrijdag zal al heel behoorlijk zijn met zomerse warmte. Een hogedrukgebied dat zich vanaf de Oceaan tot over Frankrijk en Duitsland uitbreidt zorgt voor de aanvoer van warme lucht.

Een uitdiepende depressie ten westen van Schotland blijft daar nog even liggen en samen zorgen deze systemen voor een zuid tot zuidwestelijke aanvoer.

Morgen passeert een warmtefront met wolken, in het noorden misschien een spatje regen maar verder breekt de zon ook flink door en wordt het in het zuidoosten al zomers warm met 25 graden.

Zaterdag heeft het hogedrukgebied veel invloed en kan het kwik zelfs oplopen tot iets boven de 25 graden landinwaarts. Het lagedrukgebied ten westen van Schotland gaat aan de wandel en koerst richting de Noorse kust. Het frontensysteem komt in de avond al tot over de Noordzee te liggen. Dit vormt een serieuze bedreiging voor ons weer op zondag.

De strijd tussen hele warme lucht boven het vaste land van Europa en dus ook ons land en de koele lucht ten westen van het front dat zondag boven de Noordzee ligt verhevigt.

Langzaam maar zeker zullen de buien die zondag aanvankelijk alleen boven de Noordzee actief zijn terrein richting ons land winnen. In de loop van de dag zullen ze het westen van ons land binnen dringen en de warme lucht verdrijven.

Na het weekend ontwikkelt zich boven Scandinavië een actieve depressie die er voor zorgt dat we een wisselvallige week tegemoet gaan. Daarbij komen de temperaturen iets onder het langjarig gemiddelde van 22 tot 23 graden te liggen. Dagelijks is er kans op een paar buien. En zo gaat Augustus op naar een slot die wellicht weinig zomerse hoogstandjes gaat bieden en houdt het fraaie weer dus niet al te lang aan.

Meer Blog