Home > Piets blog > Weerpraatje: voorlopig hogedruk
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: voorlopig hogedruk

Afgelopen nacht was een frisse zo aan het begin van de meteorologische herfst.
In Deelen zakte het kwik vlak boven de grond tot 2.8 graden en werd er zelfs wat ijs waargenomen.

Het frisse weer wordt veroorzaakt door een noord tot noordwestelijke stroming, tot stand gekomen dankzij een hogedrukgebied dat vanaf Schotland naar de Noorse kust koerst. In de winter zouden schaatsliefhebbers beginnen te watertanden!

Om het hogedrukgebied heen circuleren vochtige luchtmassa’s met wolken. Daar hebben het noorden en oosten vandaag mee te maken. Morgen en vrijdag zullen meer gebieden er mee te maken krijgen.

In het weekend komt het centrum van het hogedrukgebied boven de Noorse zuidkust te liggen en drogere lucht weet ons land dan te bereiken. De zon gaat dan veelvuldig schijnen.
Er wordt naast vrij droge ook behoorlijk frisse lucht aangevoerd, vooral in de hogere luchtlagen. Thermische hoogstandjes hoeven we dan ook niet te verwachten maar met 18 tot 20 graden is het eigenlijk gewoon prima nazomerweer!

Op zondag zien we een depressie op de Oceaan dichterbij komen. De drukverschillen in onze omgeving nemen toe en daarmee ook de oostenwind. Het weer krijgt een wat schraal karakter.

Volgens de meeste computerberekeningen gaat deze depressie gaandeweg volgende week tot de aanval over en zal deze het westen van Europa veroveren met wisselvallig weer als gevolg. De eerste dagen na het weekend is de kans op aanhoudend droog weer vrij groot.

Meer Blog