Home > Piets blog > Weerpraatje: Vrijdag extreem warm!
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: Vrijdag extreem warm!

Komende dagen wordt het snel warmer. Vrijdag zelfs extreem heet met waarden tot 35 of 36 graden in het (zuid) oosten van het land. En dus zijn water en strand dan perfecte schuilplaatsen!

Een kleine storing ligt vandaag over ons land. Dat heeft in het westen en midden van het land al tot enkele stevige buien geleid. Soms zelfs met hagel en veel regen.
Deze storing is ontstaan op de grens tussen twee luchtsoorten. Ten oosten van ons land is hele warme lucht aanwezig, ten westen en noorden een stuk koelere.

De warme lucht wint terrein en dat gaat ook snel.
Zuidelijk van de grote rivieren is vandaag de meeste zon en kunnen we opnieuw hoge temperaturen verwachten, zo’n 26 tot 27 graden.
De komende dagen wordt het dus snel warmer. Morgen ligt het hogedrukgebied, wat vandaag nog boven het Kanaal ligt, boven de Oostzee. In samenwerking met een depressie ten westen van de Britse Eilanden wordt hete lucht vanuit Frankrijk en Spanje aangezogen.

Morgen in het zuidoosten alweer tropisch warm, vrijdag krijgen we een echte hittepiek met in het zuidoosten en oosten temperaturen die kunnen oplopen naar 35 of 36 graden! Dat zijn extreem hoge temperaturen die maar zelden voorkomen in ons land.

In de nacht naar zaterdag trekt dan een storing het westen van het land binnen en de kans op regen en onweersbuien neemt dan toe.
Op zaterdag zien we het frontensysteem – de scheiding tussen de hete lucht boven het vaste land van Europa en minder warme lucht op de Noordzee – nog steeds in de buurt van ons land liggen waardoor het onstabiel zal zijn, maar vooral naar het oosten toe nog weer tropisch warm!

Uiteindelijk zal later op zondag het hogedrukgebied boven de Oostzee en Polen de slag verliezen en wordt ons land verovert door het ons bekende Azoren hoog.
Na het weekend sijpelt er dan met een westenwindje minder hete lucht ons land binnen. Voor veel mensen een verademing.

De meeste computerberekeningen berekenen voor volgende week voorlopig geen hitte meer. Overdag komen de temperaturen volgens het ECMWF, Offenbach en GFS uit tussen de 23- en 26 graden. Voor veel mensen een plezierige ontwikkeling. Het ECMWF laat het kwik  later in de week weer oplopen. 

Samenvattend: de komende dagen snel zeer warm tot tropisch. Op vrijdag de hittepiek met lokaal 35 of 36 graden in het (zuid) oosten. Kans op enkele forse buien op zaterdag en in de nacht naar vrijdag. Daarna zorgt het Azoren hoog voor een dragelijker weertype.

Meer Blog