Home > Piets blog > Weerpraatje: weekend wisselvallig en koud
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: weekend wisselvallig en koud

Vandaag wordt ons weer bepaald door een hogedrukgebied dat vanaf de Oceaan tot over de Britse Eilanden ligt. Als tegenhanger fungeert een depressie boven het westelijk deel van de Middellandse Zee, in de buurt van Corsica. Dit lagedrukgebied zorgt voor talrijke onweersbuien in bijvoorbeeld Frankrijk, het noorden en oosten van Spanje en ook op Corsica en Sardinie en het noorden en midden van Italie. In de Alpenlanden valt regen.

Bij ons heeft deze drukverdeling een noordoostenwind tot gevolg die vooral stevig is maar ook droge lucht aanvoerd. Ondanks flink wat zon voelt het wat frisser aan dan de werkelijke 17 tot 20 graden die we vandaag gaan halen.

Het lagedrukgebied gaat aan de wandel in de richting van Frankrijk en arriveert donderdag boven de Alpenlanden. Het regengebied schampt het zuidoosten van het land.

De rug van hogedruk die dan op de Noordzee ligt wordt onder druk van een in activiteit toenemend lagedrukgebied boven Scandinavie naar het westen weggeduwd wat de weg vrij maakt voor een koelere noord tot noordwestcirculatie in het weekend. Dankzij dit Scandinavische lagdrukgebied weet veel koudere lucht ons land te bereiken en neemt de kans op regen ook nog eens toe. Kortom: na de zonneschijn van deze week, waarbij het kwik op donderdag piekt naar 20 tot 22 graden, wordt het in het weekend bijna een beeje herfstachtig met vooral bij zee een gure noordwester.

Deze bel met koude lucht zakt na het weekend via Denemarken en Duitsland verder Europa in. Langzaam maar zeker zal ons weer gaandeweg volgende week minder koud worden door toedoen van de beschermende vleugels van het oprukkende Azorenhogedrukgebied.

Meer Blog