Home > Piets blog > Weerpraatje: zomer gearriveerd!
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: zomer gearriveerd!

De zomer is gearriveerd en lijkt nu ook voor langere tijd te blijven!

Zomer! Een hogedrukgebied dat vanaf de Azoren via de Britse Eilanden de Noordzee op is getrokken houdt de komende dagen stand. Dat geeft een vrij zonnig en warm weertype, waarbij het kwik woensdag landinwaarts al opliep naar 26 graden!

Ook morgen zijn dit soort hoge waarden haalbaar, vrijdag stroomt er met een meer noordenwind wat minder warme lucht toe.
Het stromingspatroon zal de komende dagen een duidelijke verandering ondergaan. De hogedrukgebieden die lange tijd steeds bij Ierland voor anker gingen trekken nu door naar de Noordzee, ons land om verder het Europese vaste land op te trekken. Daardoor kunnen hogedrukgebieden nu fungeren als trekpaarden om warme lucht vanuit het vaste land van Europa onze kant op te transporteren.

Na een lichte temperatuurdaling op vrijdag, gaat het kwik in het weekend weer de lucht in en na het weekend zet deze temperatuurstijging door.
Halverwege volgende week trekt het hoog naar Oost Europa weg, maar waarschijnlijk wordt deze snel gevolgd door een nieuw hogedrukgebied. De machtswisseling zou gepaard kunnen gaan met een paar onweersbuien. Dat zou een zeer welkome zaak zijn voor de natuur.

In combinatie met lagedrukgebieden boven Frankrijk lijkt de aanvoer van warme lucht volgende week dan ook lange tijd door te gaan.
Ofwel: de zomer is dan eindelijk gearriveerd!

Meer Blog